Emlékezünk Vágó Istvánra

Egy évvel ezelőtt, 2023. április 29-én hunyt el Vágó István, a magyar televíziózás meghatározó alakja, a Demokratikus Koalíció politikusa.

Vágó István 74 éves korában, váratlanul távozott az élők sorából. Az özvegye szerint azon a végzetes estén még internetezett, barátaival levelezett a Facebookon, majd hirtelen összeesett, miután arról panaszkodott, hogy fáj valamije. Kiderült, hogy hasi aorta aneurizmája szakadt el, és a kiérkező mentősök sem tudtak már segíteni rajta.

A gyógyszer-vegyészmérnöki végzettségű Vágó a MEDIMPEX külkereskedelmi vállalatnál kezdte pályafutását, de igazán a televíziózás terén vált ismertté. Vitray Tamás fedezte fel, és felkérte a "Van benne valami" című műsor vezetésére, amely volt az első műsora a televízióban. Ezt követően vált az ország kvízmesterévé, számos vetélkedőt vezetett a Magyar Televízióban, később pedig a TV2 és az RTL Klub műsorvezetőjeként is megfordult.

Nemcsak a televíziózásban, hanem a nyelvművelés terén is maradandót alkotott. A "Álljunk meg egy szóra!" című műsorban Grétsy Lászlóval együtt sokak szívét hódította meg, amely műsor 1987-től 1997-ig volt képernyőn.

Vágó István ateista meggyőződéséről is nyíltan beszélt, és ő alapította a Szkeptikus Társaságot. Politikai pályafutása során a Demokratikus Koalíció, az MSZP, az Együtt-PM és az "Európai Föderalisták" közös jelöltjeként indult önkormányzati képviselőjelöltként, majd 2015-ben belépett a Demokratikus Koalícióba. Az országos elnökség tagjaként tevékenykedett 2020-tól 2023-ig, idén pedig távozott a szervezetből. A Demokratikus Koalíció Új Köztársaságért Díjjal ismerte el munkásságát.

A televíziózás terén Vágó István úgy érezte, hogy nem ő adta fel, hanem elvették tőle a lehetőséget, de ezt tudomásul vette, és nem is tervezte a visszatérést. A műsorvezető szerint régen a művelt és okos emberek tiszteletet váltottak ki, míg a mai korban ez már nem így van.

Vágó István több könyvet is írt, többek között a "Fele sem igaz I-II." (1984-1986), "Álljunk meg egy szóra" (Grétsy Lászlóval, 1992), "Kérdezni (és) tudni kell" (1996), "Kinyitom a számat" (2010), "Vigyázat, csalók! Áltudósok, álgyógyítók és más szemfényvesztők" (2011), "Legyen Ön is kvízmester!" (2011), és a "Kinyitom a számat" (2011) című műveket.

Vágó István halálának évfordulóján sokan emlékeznek meg róla, és egy kvíz is összeállt, amelyben a rajongók tesztelhetik tudásukat a kvízkirályról. A kvízprofesszor megszólítást nem kedvelte, és bár az RTL-től a TV2-höz való visszatérése pénzügyi okokból történt, a műsorvezető hosszú évtizedekig volt meghatározó alakja a magyar televíziózásnak. 44 évig élt boldog házasságban a feleségével.