Izraeli válaszlépések kritikája a Világgazdasági Fórumon

Musztafa Kemal Madbúli egyiptomi miniszterelnök szerint Izrael válasza a Hamász októberi terrortámadására kollektív büntetés volt, amely az egész Gázai övezet lakosságát sújtja.

Musztafa Kemal Madbúli egyiptomi miniszterelnök a Világgazdasági Fórum Rijádban megrendezett konferenciáján erős kritikát fogalmazott meg Izrael gázai fellépésével kapcsolatban. Kijelentette, hogy a válasz nem volt arányos, és az elszigetelt terület minden lakóját érinti a helyzet. Madbúli szerint az övezet helyreállítása több évtizedet vesz majd igénybe.

A konferencián több közel-keleti vezető is csatlakozott az egyiptomi miniszterelnök véleményéhez. Az iraki kormányfő hihetetlennek nevezte Izrael válaszát a Hamász terrortámadására. A kairói külügyminiszter hangsúlyozta a tűzszünet és a fogolycsere megállapodásának fontosságát a konfliktusban álló felek között.

Jordánia külügyminisztere, Ajmán Szafadi Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök döntéseit bírálta, kiemelve, hogy Izrael győzelmet akar elérni Gázában, de a kormányfő politikája miatt az ország páriaállammá válhat. Szafadi szerint Izrael felelős a kétállami megoldás elutasításáért, amely a tartós békét hozhatná a térségbe.