Egyiptom új tűzszüneti terve Izrael és a Hamász között

Egyiptom izraeli segítséggel új tűzszüneti tervet dolgozott ki a Gázai övezetben dúló harcok leállítására, amely háromhetes, akár tíz hétre is kiterjeszthető tűzszünetet és fogolycseréket irányoz elő.

A Wall Street Journal információi szerint a javaslat keretében néhány izraeli túszt palesztin foglyokért cserébe elengednének, és a felek három hétre felfüggesztenék a harcokat. A terv célja, hogy megakadályozza az izraeli katonai offenzívát Rafah városa ellen. Izrael, amely részt vett a javaslat kidolgozásában, vállalná, hogy hosszabb távú tárgyalásokat folytasson a Hamásszal, amint a szervezet kiadja a túszok első csoportját. A Hamász eddig nem engedte el a túszait, mivel nem látta a háború befejezésének esélyét.

Az öt hónapja húzódó tárgyalások újraindítására irányuló erőfeszítések közepette a gázai lakosság túlélő üzemmódba kényszerült, és a palesztin egészségügyi tisztviselők szerint az izraeli invázió következtében a halálos áldozatok száma meghaladja a 34 000-et. A palesztin adatok azonban nem tesznek különbséget a civilek és a fegyveresek között.

Izraelben a Hamász fogságában lévő túszok hozzátartozói rendszeres tüntetésekkel követelik szeretteik szabadon engedését, és azt, hogy a kormányzat előnyben részesítse az ő ügyüket a harcok folytatása helyett. Beni Ganc, az izraeli háborús kabinet ellenzéki tagja szerint Izraelnek nem szabad elutasítania egy elfogadható forgatókönyvet a túszok kiszabadulására. Ugyanakkor hozzátette, hogy a tűzszüneti terv nem jelentheti a háború végét. Jiszráel Kac külügyminiszter is hajlandóságát fejezte ki a Rafah elleni támadás elnapolására a túszok kiszabadulásának érdekében.

Az Egyesült Államok, Izrael legfontosabb szövetségese, nyomást gyakorol Izraelre, hogy ne szállja meg Rafahot. Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke, a Világgazdasági Fórumon felszólalva sürgette az amerikai kormányt, hogy akadályozza meg Izraelt egy ilyen offenzíva végrehajtásában. Antony Blinken amerikai külügyminiszter arab tisztségviselőkkel találkozik Szaúd-Arábiában, hogy segítsen a tűzszünet megvalósításában, és hangsúlyozta, hogy a Hamásznak gyorsan kell döntenie a legújabb tűzszüneti javaslatról.

Az egyiptomi javaslat szerint a kiszabadítandó izraeli túszok között gyermekek, nők, női katonák és sürgős orvosi ellátásra szoruló idősek is lennének, akiket mintegy 500 Izraelben fogva tartott palesztin fogolyra cserélnének. A fogolycsere után egy 10 hetes tűzszünet következne, amely alatt a két fél folytatná a tárgyalásokat, és több százezer, jelenleg Rafahban menekültként élő palesztin térhetne vissza otthonába. Az izraeli erők kivonulnának az övezet bizonyos részeiről, de a mozgásban lévő palesztinokat továbbra is átvizsgálnák. A Hamász politikai vezetése konzultálni fog a szervezet katonai szárnyával és más gázai frakciókkal a javaslatról, és néhány napon belül visszajeleznek.

Azonban a helyzet továbbra is feszült, mivel izraeli légitámadások érték hétfőre virradóra Gázavárost és Rafahot, ahol összesen 22 halálos áldozatot követeltek. Rafahban 16-an, Gázavárosban pedig hatan vesztették életüket. A támadások ellenére a Hamász küldöttsége tervek szerint hétfőn ismét Kairóba utazik, hogy közvetetten tárgyaljon Izrael legújabb tűzszüneti és túszcsere-javaslatáról, amelynek lényege, hogy a Hamász milyen feltételekkel engedné szabadon azt a 133 izraelit, akit még mindig túszul fogva tart. A dél-izraeli települések elleni október 7-i támadásban a palesztin fegyveresek 253 embert hurcoltak el túsznak a Gázai övezetbe, egy részüket egy korábbi túszcsere-megállapodás keretében szabadon engedték. A kairói tárgyalásokon, mint eddig is, Katar és Egyiptom a közvetítő.

Folytatódnak az izraeli-palesztin konfliktus miatt indult tüntetések az Egyesült Államok egyetemein: Los Angeles-i UCLA-n például palesztin-párti és Izrael-párti tüntetős csaptak össze egymással, miután áttörték a két oldalt elválasztó kordont. Az amerikai kormány alapvetően tiszteletben tartja a tüntetők jogát, de feltételük szabták meg, hogy a tiltakozásoknak békés jellegűnek kell maradniuk.