Donald Trump perének esküdtszék kiválasztása

New York-i polgárok több tucat kérdésre válaszoltak annak eldöntéséhez, hogy részt vehetnek-e Donald Trump volt amerikai elnök ellen indított büntetőperben mint esküdtek. A vád szerint Trump egy pornószínésznőnek fizetett a hallgatásáért, és az esküdtszék felállítása kulcsfontosságú a novemberi választások előtt lezáruló ügyben.

Több száz New York-i polgárnak kellett válaszolnia egyenként 42 kérdésre, hogy eldönthessék, alkalmasak-e az esküdtszéki szolgálatra a Trump elleni büntetőperben. Az esküdtek kiválasztása során Trump többször is elszundikált a vádlottak padján. A választás előtt lezáruló ügyben a 12 esküdtszéki tag és a hat póttag dönt majd Trump bűnösségéről.

Az első napon 96 New York-i jelent meg a bíróságon, de a felének már az első kérdésre adott válasza miatt távoznia kellett. A további kijelölt napokon is száz-száz embernek kell megjelennie Juan Merchan bíró, Alvin Bragg ügyész és Trump védői előtt.

A kérdések széles skálán mozogtak, többek között a válaszadók lakóhelyétől kezdve a médiafogyasztási szokásaikon át a politikai és vallási nézeteikig terjedtek. Az ügyészség és a védelem további kérdéseket is feltehetett.

A per kimenetele nagyban függ az esküdtek személyétől, hiszen egyetlen esküdt is megakadályozhatja a bűnösség kimondását. A vád szerint Trump közokirat-hamisítással próbálta befolyásolni a 2016-os elnökválasztást, amit a volt elnök tagad.

A kiválasztási folyamat során mindkét félnek vétója volt egy bizonyos létszámig, azonban indoklással próbálhattak kizáratni esküdtjelölteket. A védelem és az ügyészség eltérő típusú esküdteket preferált.

A per kezdete előtt 1–2 hetet jósoltak az esküdtek kiválasztására, de végül a harmadik nap végén összeállt a hét férfiból és öt nőből álló esküdtszék. A kiválasztott esküdtek kilétét biztonsági okokból nem hozták nyilvánosságra.

A tárgyalás során az esküdteknek nagy súly nehezedik a vállukra, és a nyilvánosság figyelme is rájuk irányul. Az esküdtek kiválasztása után a perben már elhangozhattak a nyitóbeszédek, ahol mindkét fél feltárta az esküdteknek a sztori alapjait.

A várhatóan 6–8 hétig tartó tárgyalás végén az esküdtszék feladata lesz, hogy egyhangúlag eldöntse: Trump bűnös vagy nem bűnös. Ha az esküdtszék nem tud egyhangú döntést hozni, az eljárást eredménytelennek nyilvánítanák.