A mesterséges intelligencia alkalmazásában csalódottak a cégvezetők, de vannak ígéretes kezdeményezések

A magyarországi vállalatok többsége nem érzi még megfelelően támogatottnak a mesterséges intelligencia terén, és a cégvezetők nagy része csalódott az AI alkalmazásában. Ugyanakkor vannak olyan vállalatok, amelyek már saját virtuális munkavállalóval is kísérleteznek.

A Magyarország átfogó AI&Leadership kutatásából kiderült, hogy a vállalkozások több mint fele nem nyújt semmiféle támogatást a munkatársaknak az AI feltérképezéséhez. A cégvezetők több mint fele úgy véli, hogy az AI alkalmazása nem felel meg az elvárásaiknak, ami arra utalhat, hogy még nem találták meg a technológia előnyeit. A kutatást a Bizalmi Kör vezetői klub kezdeményezte, amelyben az RSM Hungary Zrt. és az Egyensúly Intézet is részt vett.

A cégvezetők közül több mint ötöde úgy gondolja, hogy az AI alkalmazása stratégiai kérdés, míg 44 százalékuk fontosnak, de nem stratégiai területnek tartja. A mesterséges intelligenciát használó cégeknek csak egy hatoda fektetett be jelentős összeget az AI fejlesztésébe. A vállalatok 42 százaléka szerint az AI az elkövetkező 5-10 évben alapvetően megváltoztatja a versenyhelyzetet.

Az Egyensúly Intézet szakértője, Kozák Ákos szerint az AI kreatív asszisztensként is megjelenhet az üzleti környezetben, például jogi szerződések előkészítésében vagy szövegíróknak inspirációt adva. Emellett pénzügyi és adminisztrációs feladatokban is segíthet.

Az RSM Hungary Zrt. vezetője, Kalocsai Zsolt elmondása szerint a pénzügyi szektor gyorsan adaptál, de még a nagyobb cégek is csak az út elején járnak. Az RSM-nél már alkalmazzák az AI-t több területen, mint például a marketing és HR, és már rendelkeznek egy teljes mértékben MI által vezérelt virtuális munkavállalóval is. Ezen kívül tesztfázisban működő adódigitalizáló szoftverüket is fejlesztettek, amely meglepően jó eredményekkel működik.