Gyámügyi ügyintézőt fenyegetett meg halálosan egy borsodi férfi

Vádat emeltek egy borsodi férfi ellen, aki halálosan megfenyegette a gyámügyi ügyintézőt. A Miskolci eljárás közfeladatot ellátó személy elleni erőszak vádjával indult a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség tájékoztatása alapján.

A vádlott négy kiskorú gyermekét a gyámhatóság 2023 júniusának elején vette védelembe és nevelőszülőkhöz helyezte, mivel a gyerekek sem óvodába, sem iskolába nem jártak, és lakhatási körülményeik is kifogásolhatóak voltak.

A férfi a gyámhatóság döntése után a hónap közepén megjelent a helyi családsegítő szolgálatnál, és az ott dolgozó nőt fenyegette meg, hogy ha egy héten belül nem történik intézkedés, felkeresi az ügyintézőt és felgyújtja annak házát.

Az esetről a családsegítő szolgálat alkalmazottja értesítette az illetékes ügyintézőt, aki ennek hatására csak annyiban módosította a döntést, hogy az egyik gyermeket új nevelőszülőkhöz rendelte.

Augusztus második felében a vádlott telefonon ismét megfenyegette az ügyintézőt, ezúttal azzal, hogy megöli. Aznap az irodában is megjelent, ahol hangoskodott és követelte a döntés megváltoztatását, amit végül a kiérkező rendőrök akadályoztak meg.

Mivel a gyámügyi ügyintéző közfeladatot ellátó személy, az ügyészség a büntetett előéletű vádlott esetében tárgyalás mellőzésével büntetővégzésében felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott.