„Találkozó a sötétség szívénél” - kipróbáltuk a belgrádi maxi-Dubajt

Belgrádban a Magyarországon maxi vagy mini-Dubajnak nevezett beruházás már a teljes megvalósulás küszöbén áll, melyet illegális bontások, korrupciógyanú és egyéb visszásságok öveznek. Az Index helyszíni riportjában a projekt történetét és jelenlegi állapotát vizsgálta meg.

A Belgrade Waterfront projekt, amelyet a szerb fővárosban valósítanak meg, építészeti szempontból jelentős ellentmondásokat vet fel. Bojan Kovacsevics építész, nyugdíjazott egyetemi tanár szerint a beruházás a város építészeti hagyományait veszélyezteti, és a polgári kultúrára is nyomást gyakorol. Kovacsevics úgy véli, hogy a projekt nem a helyi lakosok, hanem az arab befektetők érdekeit szolgálja, és a város szerkezetére nézve katasztrofális következményekkel járhat, miközben jelentősen megnövelte az üresen álló lakóhelyek számát, amikor már így is 10 ezer lakás áll gazdátlanul a szerb fővárosban.

A beruházás előkészítése során a MÁV-alkalmazottaknak 30 napon belül el kell hagyniuk a szolgálati lakásaikat, amelyeket a projekt keretében felújítanak vagy bontanak. A projekt keretében egy teljesen új városnegyedet terveznek felhúzni, amely magasházakból, irodaházakból és luxuslakásokból álló épületegyüttesből állna.

Az Index riporterei a helyszínen tapasztalták, hogy a már elkészült luxus apartmanok idegennek hatnak a környezetükben lévő, különböző korszakokban épült objektumok között. A projekt helyszíne tisztább és rendezettebb, mint a főváros más negyedei, de a lakások minősége és nagysága nem felel meg a várakozásoknak.

Nenad Militarevic, korábbi rádiós-műsorvezető szerint a beruházás állami támogatásának mértéke ismeretlen, és a lakások árai túlzottan magasak, egy átlagos jövedelemmel rendelkező szerb számára teljesen megfizethetetlenek. A külföldi vásárlók mellett így azok vesznek itt lakásokat, akiknek a vállalatai szorosan kötődnek az államhoz és részt vesznek az állami beruházások kivitelezésében.

A beruházás kapcsán botrányos jelenetek játszódtak le a 2016-os szerb választások éjszakáján, amikor fekete maszkos férfiak jelentek meg baseballütőkkel és munkagépekkel a Savamalának nevezett területen, hogy a lakókat elzavarják és lebontsák a régi épületeket. A helyszínen levő biztonsági őrt megkötözték, sokkos állapotban került kórházba, majd néhány napon belül meghalt.

A projekt a botrányok ellenére azonban nem áll le, Sasa Vojnovics művészettörténész az Indexnek megerősítette, hogy beterjesztették a Belgrade Waterfront területének kiterjesztését célzó tervet, a Száva túlpartján található zöldterületen is hasonló létesítményeket fognak építeni.

Robert Kozma, a Green–Left Front párt képviselője szerint a projekt gazdasági és urbanisztikai problémái jelentősek, és az állami források felhasználása a luxuslakások építésére nem indokolt. Kozma szerint a projekt helyszínéről kitelepített embereket nem kárpótolták megfelelően.

Az Index megkereste Alekszandar Vucsics szerb elnök hivatalát és a belgrádi önkormányzatot, de a belgrádi önkormányzat nem reagált, az elnöki hivatal pedig ígéretet tett a válaszra, amely azonban nem érkezett meg.