Ötven éve jelent meg az első magyar hard rock lemez

A Skorpió Rohanás című albuma máig az egyik legjobb magyar rocklemez. Korszakos anyag, amin mit sem fog az idő, jöhetnek-mehetnek műfajok, stílusok.

A Skorpió bemutatkozó korongját többen az első magyar hard rock lemezként emlegetik, amelyen Frenreisz Károly pörgős, súlyos, virtuóz kemény zenét prezentál. A basszusgitáros eredetileg egy gitár nélküli triót szándékozott alapítani, de végül a kor zenekaraihoz hasonlóan gitáros zenét kezdtek játszani.

A Skorpió tagjai között olyan nevek találhatóak, mint a virtuóz dobos Fekete Gábor, a Hammond-mágus Papp Gyula, és a Fender Precision basszusgitáron játszó Frenreisz Károly. A gitárszólamokat Móricz Mihály szolgáltatta, mivel Szűcs Antal Gábor nem volt jelen a felvételek során.

A Skorpió nem csak Magyarországon, hanem a környező szocialista országokban is népszerű volt, és több koncertet adtak külföldön, mint hazájukban. A zenekar második lemezét, az Ünnepnapot az Egyesült Államokban és Kanadában szerzett inspirációk ihlették.

A Rohanás albumot a hetvenes években kiadták angol nyelven is, Rushing címmel, a nemzetközi piac számára. A lemez intrója olyan hatással bír, ami a Led Zeppelin II-hez hasonlítható. A cenzúra ellenére a Rohanás szövegei megmaradtak, bár a politikától távol álltak.

Papp Gyula a Skorpióban George Gershwin Rhapsody In Blue című művét is előadhatta, amit korábban már 17 évesen megtanult. A zenekar koncertjein a Mindennap megtörténhet című dalban Papp Gyula Moog szintetizátoron is brillírozott.

A Rohanás album ITT hallgatható meg.