Az egészségügyi rendszer új finanszírozási modellje

A TB kártya használata egyszerűsítheti a betegek ellátáshoz való hozzáférését, és lehetővé teheti a magánforrások bevonását az egészségügyi rendszerbe. A magyar egészségügyi rendszer jelenlegi állapota és finanszírozása nem fenntartható, ezért új megoldásokra van szükség.

Ha egy beteg orvosi ellátást szeretne igénybe venni, a TB kártya számának beütésével a rendszer kilistázza az elérhető helyeket, ahol ellátást kaphat. A TB kártya használata lehetővé teszi a kiegészítő biztosítások igénybevételét is, így a beteg választhat állami vagy magánintézmény között. Magyarországon ez a modell még nem valósult meg, de a jogszabályok lehetőséget kínálnak rá. A magánszolgáltatók TB finanszírozásának bevezetése és a kiegészítő magán egészségügyi biztosítások alkalmazása két lépés, amelyekkel javítható lenne az egészségügyi ellátás minősége és hozzáférhetősége.

A Magyar Nemzeti Bank szerint az egészségi állapot fontos a versenyképesség szempontjából, és a magyar lakosság egészségi állapota rosszabb, mint a környező országoké. A cseh egészségügyi rendszer jobb helyezést ért el a svájci versenyképesség-elemző intézet felmérésében, mint Magyarországé.

Az egészségügyi kiadások nagysága fontos a humántőke értékelésében, és Magyarországon az egészségügyi költés kevesebb, mint Csehországban. A kórházak adóssága nő, és a költségvetési pótlások ellenére is hiány van, ami aggasztó a rendszer fenntarthatósága szempontjából.

Az egészségügyi ellátás ellehetetlenülése miatt újabb és újabb helyeken szünetel a kórházi ellátás, és a szakrendelésekre is hosszú várakozás szükséges. Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint a politika az orvosokat teszi bűnbaknak, de a helyzet romlása miatt a magánfinanszírozás felé kell fordulni.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint legalább 800 milliárd forint hiányzik az egészségügyből, és a lakosság valamint a vállalatok már most is jelentős összeget költenek a magánegészségügyre. A magánszolgáltatók bevonása a közfinanszírozott ellátásba és a biztosítási rendszer átalakítása szükséges a helyzet javításához.

A magánforrások bevonására a copayment és a kiegészítő biztosítások használhatók, amelyeket a magyar biztosítók is kínálni tudnak. A jelenlegi magán egészségügyi biztosítások azonban nem kiegészítők, hanem teljes körű biztosítások, amelyeket azért fizetnek a betegek, hogy a közfinanszírozott ellátásokat valóban megkapják.

A TB finanszírozás kiterjesztése és a magánszolgáltatók bevonása a közfinanszírozott ellátásba elengedhetetlen, mivel az állam már képtelen a megfelelő szintű ellátás biztosítására. A decentralizált egészségügyi rendszer nagyobb betegbiztonságot és elégedettséget eredményezhet.

A kiegészítő biztosítások bevezetése és a magánköltés növelése hozzájárulhat a magyar egészségügyi rendszer finanszírozásának javításához, és a TB kártya használata az egészségügyi bérletként való alkalmazása elősegítheti a rendszer hatékonyabb működését.