Az OTP és további hat nyugati bank jelentős adófizetése Oroszországban

Az OTP Bank és hat másik nyugati pénzintézet jelentősen növelte nyereségét és adófizetését Oroszországban 2023-ban, az ukrajnai invázió előtti időszakhoz képest.

Az ukrajnai invázió előtti időszak átlagos összegeihez képest hét nagy nyugati bank, köztük az OTP Bank, háromszorosára növelte nyereségét Oroszországban 2023-ban. Ennek eredményeképpen a Moszkvának fizetett adók összege négyszeresére, 200 millió euróról több mint 800 millió euróra emelkedett.

A hét bank között szerepel az osztrák Raiffeisen Bank International, az olasz UniCredit, a holland ING, a német Commerzbank, a Deutsche Bank és az Intesa Sanpaolo. Ezek a pénzintézetek Ukrajna lerohanása után ígéretet tettek arra, hogy minimalizálják oroszországi működésüket, mégis jelentős, több mint 3 milliárd eurós nyereséget jelentettek 2023-ban.

Az adófizetés tekintetében az osztrák Raiffeisen Bank volt az élen, 1,8 milliárd eurós profittal és 464 millió euró adófizetéssel. Az UniCredit 658 millió euró nyereséget ért el, és 154 millió eurót fizetett adóként.

Az OTP Bank oroszországi profitja a 2021-es 128 millió euróról 338 millió euróra nőtt, és az adófizetése is jelentősen, 26 millió euróról 90 millió euróra emelkedett. Ez az adófizetési növekedés olyan mértékű volt, hogy Ukrajna a háborút támogató vállalatok listájára helyezte a magyar pénzintézetet, amelyről az OTP körülbelül fél év után, 2023 októberében került le.

A nyugati bankok megnövekedett nyeresége nem csak az emelkedő kamatkörnyezetnek köszönhető, hanem a szankcióknak is, amelyek az orosz bankokat kizárták a Swift nemzetközi fizetési-üzenetküldő rendszerből. Ezáltal a nyugati bankok kulcsszerepet kaptak Moszkva és a Nyugat közötti pénzügyi tranzakciókban.

Azonban a nyugati bankok nem férhetnek hozzá az Oroszországban képződött nyereségükhöz, mivel Vlagyimir Putyin elnök korlátozásokat vezetett be 2022-ben, amelyek megtiltják az orosz leányvállalatoknak, hogy osztalékot fizessenek a „barátságtalan” nyugati országok cégeinek. Egy európai bank vezetője szerint a nyereség növekedése a központi banknál tartott betétek kamatlábainak emelkedésével függ össze.

Az OTP esetében az orosz költségvetésbe befizetett adók mintegy 20 százaléka osztalékadó volt, és a bank szerint pénzeszközeinek jelentős része oroszországi betétszámlákon maradt. A zárolt készpénz jelentős akadályt jelent az Oroszországból való kilépésnek, és a bankoknak 2022 eleje óta Vlagyimir Putyin elnök személyes engedélyére is szükségük van oroszországi tevékenységük eladásához.

A Deutsche Bank, az OTP és a Commerzbank jelentősen csökkentette jelenlétét Oroszországban, míg az Intesa áll a legközelebb a kilépéshez, de oroszországi üzletágát még nem adta el. Az UniCredit nem kívánt nyilatkozni. A Citigroup, az Egyesült Államok negyedik legnagyobb hitelezője, 149 millió dolláros nyereséget termelt és 53 millió dollárt fizetett Oroszországban 2023-ban, amellyel a Kijevi Közgazdasági Iskola orosz központi banki adatokon alapuló számításai szerint a negyedik legnagyobb adófizető lett a nyugati bankok között Oroszországban.