25 milliárdos osztalékot fizet az MBH Bank

Az MBH Bank éves rendes közgyűlésén 24,512 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntöttek, és felhatalmazást adtak az igazgatóságnak saját törzsrészvények megszerzésére.

A bank hétfői közgyűlésén a részvényesek személyi döntéseket is hoztak: Mager Andreát az igazgatóságba, Járai Zsigmondot pedig az audit bizottság tagjává választották. Mager Andrea mandátuma 2026. augusztus 31-ig, míg Járai Zsigmondé 2025. december 31-ig tart.

A közgyűlésen elfogadták a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok szerint készült pénzügyi kimutatásokat is. A bank egyedi tárgyévi (adózás utáni) eredménye 118,3 milliárd, míg a konszolidált üzleti évi nyeresége 183,2 milliárd forintot tett ki. Az MBH Bank korrigált adózás előtti teljes átfogó eredménye 345,3 milliárd forint lett, amely 118,8 százalékkal magasabb a 2022-es eredményeknél, és a tőkearányos megtérülése 33,1 százalékra nőtt, míg tőkemegfelelési mutatója 22,1 százalékra emelkedett az időszakban.

A tárgyévi eredmény felhasználásával kapcsolatban a közgyűlés úgy döntött, hogy 24,512 milliárd forint osztalékot fizetnek ki. Az „A” sorozatú törzsrészvények darabonkénti osztaléka 76 forint lesz, a felosztható eredmény további részét pedig az eredménytartalékba helyezik.

Az igazgatóság felhatalmazást kapott a saját részvények megszerzésére, amelynek célja többek között a társaság üzleti stratégiájának megvalósítása, a részvény-árfolyam stabilitásának megőrzése és a tőke-optimalizációval kapcsolatos tranzakciók végrehajtása.

A közgyűlés minden határozati javaslatot egyhangúlag, 100%-os szavazati aránnyal fogadott el.

Barna Zsolt, az MBH Bank elnök-vezérigazgatója az eredmények ismertetése kapcsán elmondta, hogy a tavaly májusban új márkanévvel, egységes arculattal elindult MBH Csoport rendkívül sikeres évet tudhat maga mögött. Kiemelkedő pénzügyi eredményüknek és elért piaci pozícióiknak köszönhetően aktív támogatói lettek a hazai gazdasági szereplőknek és az egész hazai gazdasági életnek. Ambiciózus célkitűzéseikkel idén sem állnak meg, felelős hazai hitelintézetként aktív részesei szeretnének lenni a gazdaság fellendítésének, minden fontos szegmensben partnerek lesznek az otthonteremtéstől kezdve az agrárfinanszírozáson át a vállalati növekedésig. Mindemellett továbbra is törekszünk az ESG konform működésre és finanszírozásra, valamint a fontos társadalmi ügyek támogatására, hogy értéket teremtsünk ügyfeleinknek, részvényeseinknek és az egész társadalomnak egyaránt.

A társaság mérlegfőösszege a 2022. év végi értéket közel 500 milliárd forinttal meghaladva, mintegy 11 107 milliárd forintra nőtt. A bankcsoport már meglévő, több szegmensben piacvezető pozícióját az év során tovább erősítette sikeres akvizíciók révén, amelyek mind ügyfél-, mind betét- és hitelállomány tekintetében további növekedést hoztak.

Az MBH Bank a legtöbb bankfiókkal rendelkezik Magyarországon, közel kétmillió lakossági és vállalati ügyfelet szolgál ki. A banknál elhelyezett betétállomány több mint 6 957 milliárd forintot tesz ki, míg a bruttó hitelállomány meghaladja az 5 170 milliárd forintot.