Az Európai Parlament választások előtti csúcsjelölti vita

Az Európai Parlament (EP) választási kampánya új szakaszba lép, ahol a "Szavazz Te is! Ne más döntsön helyetted" szlogennel buzdítanak a részvételre. A választásokon a 27 tagállamban több mint 370 millió polgár adhatja le szavazatát június 6. és 9. között, Magyarországon június 9-én.

Az EP tájékoztató kampányának részeként egy kisfilmet is készítettek, amelyben idősek osztják meg demokráciával kapcsolatos személyes élményeiket a fiatalabb generációval. Lővei Andrea, az Európai Parlament budapesti Kapcsolattartó Irodájának vezetője szerint a film, amely a tévékben, mozikban és a közösségi médiában is megjelenik, nagy büszkeség számukra.

Az EP választásokkal kapcsolatos információkat egy külön weboldalon is összegyűjtötte, ahol a szabályokról és a menetrendről tájékozódhatnak az érdeklődők.

Az elmúlt ciklusban az EP több mint 450 jogszabályt fogadott el, többek között az elektromos eszközök javíthatóságáról, a médiaszabadságról és a mesterséges intelligenciáról. Jaume Duch, az EP szóvivője emelte ki ezt a hétfői tájékoztatón. Neil Corlett, az EP szóvivői testületének vezetője hozzátette, hogy 119 javaslat elfogadása még folyamatban van, amelyek közül 52-ről már szavazott az EP, és további döntéseket a tagállami miniszterek Tanácsának kell meghoznia.

Az új EP-nek kell majd eldöntenie, hogy folytatja-e a fennmaradó javaslatok tárgyalását. Júliustól a magyar kormány veszi át a miniszteri Tanács vezetését fél évre, így a javaslatokkal kapcsolatos munka tanácsi részének folytatása is az ő feladatuk lesz.

Thibault Lesenecal, az EP audiovizuális szolgálatának vezetője bejelentette, hogy május 23-án kerül sor a pártcsaládok csúcsjelöltjeinek vitájára. Az uniós csoportok előre megnevezik, kit jelölnek az EP-választás után újjáalakuló Európai Bizottság élére, de a jelölést hivatalosan a tagállamoknak kell megerősíteniük, figyelembe véve a választás eredményét, majd az új EP-képviselőknek kell megszavazniuk. Ursula von der Leyen, a jelenlegi bizottsági elnök, a várhatóan első helyen befutó jobbközép Európai Néppárt csúcsjelöltje.

A Politico már hétfő estére szervez egy nem hivatalos vitát a jelöltek többségével, valamint Anders Vistisennel, aki a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia képviselője, és a rendszert visszautasítja.