Amerika kikosarazza szövetségeseit, európai katonai hatalom erősödik

Az Egyesült Államok elutasítása az F-35-ös vadászgépek eladásában Omán és más közel-keleti országok számára az európai hadiipar, különösen a francia Rafale vadászgépek iránti kereslet növekedését eredményezte.

Az Eurasian Times értesülései szerint Omán kénytelen volt elállni az amerikai ötödik generációs vadászgépek beszerzésétől, mivel Washington nem adott engedélyt az F-35-ösök értékesítésére. Ez a döntés Izrael biztonsági aggályai miatt született meg, mivel az Egyesült Államok nem kívánja veszélyeztetni a közel-keleti védelmi erőegyensúlyt. Omán légierője jelenleg 24 darab F-16-os és 12 darab Eurofighter Typhoon vadászgépből áll, és a tervek szerint 18-24 darab Rafale vadászgéppel szeretnék bővíteni flottájukat. A Rafale gépek sokoldalúsága és fejlett képességei miatt váltak vonzóvá az arab állam számára.

Nem csak Omán, hanem Katar és az Egyesült Arab Emírségek is az európai technológia felé fordultak, miután az amerikai ajánlatok nem jöttek létre. Katar már korábban 36 darab Rafale vadászgépet vásárolt, és tervezi a flotta bővítését további 24 géppel. Az Egyesült Arab Emírségek 80 darab vadászbombázó beszerzését tervezi Franciaországtól, míg Egyiptom már 54 darab Rafale-t üzemeltet, és további vásárlások is szóba jöhetnek. Szaúd-Arábia esetében még csak pletykák hallatszanak, de a nem hivatalos információk szerint akár 100 darab vadászgép beszerzését fontolgathatják Franciaországtól.

Az amerikai politika ezzel, akár akaratlanul is, hozzájárul Párizs hadiipari terveinek sikeréhez. Korábban a Rafale magas ára miatt kevés vevőt talált, azonban az elmúlt évtizedben a helyzet megváltozott, és egyre több ország döntött a francia vadászgépek mellett.