Az EU-ban romló médiaszabadság és Magyarország helyzete

Az Európai Polgári Szabadságjogi Unió (Liberties) jelentése szerint az EU-ban romlott a médiaszabadság helyzete, több országban pedig válság közeli állapotok figyelhetők meg. Magyarországon az újságírók elleni fenyegetések, a közszolgálati média függetlenségének hiánya és a médiatulajdon koncentrációja jelent problémát, ami további EU-s konfliktusokhoz vezethet.

A Liberties jelentése az EU 19 tagállamában tevékenykedő 37 jogvédő csoport közreműködésével készült, és az újságírók elleni fenyegetéseket, a közszolgálati műsorszolgáltatók függetlenségének támadásait, valamint a médiatulajdon koncentrációját emeli ki fő problémaként. Magyarországon ezek a területek különösen aggasztóak, és az Európai Bizottság is figyelembe veszi a jelentést elemzéseiben és döntéseiben.

Eva Simon, a Liberties vezető érdekvédelmi munkatársa szerint a médiaszabadság csökkenése összefügg a jogállamiság hanyatlásával, és gyakran a tagállami kormányok szándékos lépéseinek eredménye.

Magyarországon az újságírók rendszeres nyilvános sértegetése és fenyegetése, titkosszolgálati megfigyelések – mint például a Pegasus-szoftver használata –, valamint a médiatulajdonok erős koncentrációja jelentős problémát jelentenek. A közszolgálati média esetében pedig a jelentés szerint erős elfogultság figyelhető meg a kormányzó Fidesz párt irányába, amely "annyira a kormány igája alatt nyög", hogy teljesítményét az "elfogult és egyoldalú tudósítás jellemezte, amely mindig összhangban van a kormányzó Fidesz érdekeivel".

A jelentés azt javasolja, hogy az Európai Bizottság szorosan figyelemmel kísérje az új európai médiaszabadságról szóló törvény és a SLAPP irányelv végrehajtását, hogy javuljon a médiaszabadság helyzete az EU-ban. A jogalkotási aktusok sikeressége azonban a nemzeti kormányok és hatóságok megfelelő végrehajtásától függ.

A jelentés részletezi az uniós országokban tapasztalható konkrét problémákat is, mint az újságírók elleni fizikai támadások, a politikusok által elkövetett visszaélések és fenyegetések, a rendőrség által elmulasztott kivizsgálások, valamint az újságírók elleni kémprogramok használata. Emellett a médiatulajdonok magas koncentrációját is veszélyeztető tényezőként azonosítja több országban, ahol sok médiavállalat mindössze néhány magánszemély tulajdonában van, ami veszélyezteti a sajtó sokszínűségét és növeli az elfogultság kockázatát.

A jelentés kitér arra is, hogy egyes országokban a kormánykritikus újságírókat kizárták sajtótájékoztatókról és hivatalos eseményekről, vagy megtagadták számukra a dokumentumokhoz való hozzáférést. Külön említést kap Lengyelország, Horvátország és Olaszország közszolgálati műsorszolgáltatásának helyzete, valamint a magyarországi média kormányzó párt iránti elfogultsága.

Magyarország mellett Olaszország, Németország, Lengyelország és Franciaország kerültek kiemelésre a sajtószabadság romlása miatt, ahol a tulajdonosi koncentráció jelenti a fő problémát.

A Liberties jelentéseinek felhasználása az Európai Bizottság által újabb EU-s konfliktusokhoz vezethet, különösen a júliusban esedékes jogállamisági értékelés kapcsán.