AstraZeneca: Elismerték a vakcina véralvadási kockázatát

Az AstraZeneca gyógyszergyártó cég beismerte, hogy a koronavírus elleni vakcinájuk ritka esetekben súlyos véralvadási problémákat okozhat, ami halálos kimenetelű is lehet.

Az AstraZeneca vállalat a bírósági eljárás során először ismerte el hivatalosan, hogy a COVID-19 elleni oltásuk összefüggésbe hozható halálos véralvadási mellékhatásokkal. A cég ellen többtucat család indított pert, mivel szerintük a vakcina okozta szeretteik betegségét vagy halálát. Az ügyeket a Legfelsőbb Bírósághoz nyújtották be, ahol az érintett családokat képviselő jogi képviselők szerint egyes kártérítési igények elérhetik a 20 millió fontot is. A vállalat egy friss bírósági dokumentumban ismerte el, hogy a vakcinájuk alkalmazása után nagyon ritka esetekben véralvadási problémák léphetnek fel, amelyek a trombocitopénia tüneteit mutatják, vagyis a vérlemezkék számának kóros csökkenését, ami végzetes is lehet.

Az AstraZeneca korábban határozottan cáfolta a vakcinájukkal kapcsolatos vádakat, azonban most változott a helyzet. Az érintett családok szerint a vakcina hibás termék volt, és emiatt indították meg a jogi eljárásokat. A gyógyszergyártó cég által gyártott oltóanyag használatát több országban is korlátozták ezeknek a mellékhatásoknak a fényében.

A Blikk korábban beszámolt arról, hogy a Cardiffi Egyetem kutatói és amerikai szakértők szerint a vakcina által kiváltott reakció a SARS-CoV-2 vírus genetikai anyagának sejtekbe juttatásához használt adenovírus és a vér egy speciális fehérjéje, a PF4 közötti kötődésre vezethető vissza. Ez az interakció indíthatja be az immunrendszer láncreakcióját, ami vérrögképződéshez vezethet, amit VITT-nek (vakcina által kiváltott trombotikus trombocitopénia) neveznek.