Újabb amerikai egyetemet zártak le palesztinpárti tüntetések miatt

Az Egyesült Államokban folytatódó Izrael-ellenes tüntetések miatt vasárnap lezárták a Humboldt Kaliforniai Állami Műszaki Egyetemet, amely a tavaszi szemeszter hátralévő részében már nem nyitja meg kapuit.

Az egyetem vezetősége bejelentette, hogy csak engedéllyel lehet tartózkodni az intézmény területén, és a szabályok megszegői ellen felelősségre vonás és letartóztatás lehet a következmény. A múlt hétfőn tüntetők foglalták el az egyetem két nagy előadótermét, amelyeket "Intifáda teremnek" neveztek el.

A helyi polgármester, Kerry Thompson, aki az engedély nélküli tüntetésekkel kapcsolatban nyilatkozott, arra kérte a rendőrséget, hogy csak végső eszközként avatkozzanak be, és hangsúlyozta a "de-eszkalációs" stratégia fontosságát, valamint támogatását fejezte ki a tüntetők iránt.

A hétvégi összegzések szerint az Egyesült Államokban mintegy kétszáz egyetemen kezdődtek palesztinpárti diákcsoportok tiltakozásai, amelyek New Yorkban, a Columbia Egyetemnél indultak, és egy országos diákszervezet által terjedtek tovább. A tüntetők több helyütt használtak zsidóellenes jelszavakat, és fő követelésük, hogy az egyetemek szakítsák meg kapcsolataikat Izraellel és azokkal a vállalatokkal, amelyek Izraelhez kötődnek.

Az elmúlt másfél hétben a rendőrség már több mint ötszáz tüntetőt vett őrizetbe a tiltakozások során.

Pat Fallon, az amerikai Kongresszus republikánus képviselője, egy vasárnap televízióinterjúban arra szólította fel az érintett egyetemeket, hogy lépjenek fel határozottan, és zárják ki azokat a diákokat, akik nem hajlandóak betartani az intézményük szabályait, mivel ez szükséges a törvénytelen cselekmények megállításához. A Michigan állambeli Dearborn városában, az amerikai muszlim közösség egyik központjában, egy vallási vezető hétvégén prédikációjában Izraelt a náci Németországhoz és az Iszlám Államhoz hasonlította, és azt állította, hogy Izrael "milliószor rosszabbnak" tekinthető az Iszlám Államnál.

New Orleansban négy rendőr is megsérült, miután a tüntetők dobálni kezdték a hatóságokat, és a rendőrség 10 embert tartóztatott le. A Georgia állambeli Atlantában az Emory Egyetemen kezdett tüntetés megszüntetésére az intézmény a rendőrség beavatkozását kérte múlt hét pénteken. A kongresszus alsóházának republikánus elnöke, Mike Johnson szerint pedig közel az idő, amikor a Nemzeti Gárdára lesz szükség a Columbia Egyetemen és más lázongó egyetemeken a palesztin- és Hamász-párti tüntetések elfojtásához.