Orvosi műhibaperek és a rekord kártérítések

Az orvosi műhibaperek komplex és nehéz ügyek, ahol a károsultak és az egészségügyi intézmények közötti egyezségek és perek során akár több milliárd forintos kártérítések is születhetnek. Dr. Varga-Orvos Zoltán, orvos-ügyvéd és egészségügyi szakjogász szerint az orvosi műhibaperek kimenetele gyakran apró nüanszokon múlik, és a károsultak igazsága mellett az egészségügy becsülete is a tét.

Az orvosi műhibaperek a legnehezebb ügyszakok közé tartoznak, és speciális ügyeket jelentenek. Dr. Varga-Orvos Zoltán, aki orvosi, jogi és egészségügyi szakjogász képesítéssel rendelkezik, elmondta, hogy évente több mint száz perben több mint kétmilliárd forint kártérítésről van szó. A három leggyakoribb orvosi műhiba a diagnosztikus tévedés, a tájékoztatási hiba és a kezelési hiba, de előfordulnak szervezési hibák és a személyi-tárgyi feltételek biztosításának hiányosságai is.

A polgári, azaz kártérítésre irányuló műhibaperek két-három évig, vagy bonyolultabb esetben három-öt évig tarthatnak. A kártérítést igénylők többsége peren kívüli egyezségre törekszik, amely leginkább 15 millió forintig terjedhet, mivel ebben az esetben a kártérítés nagy részét a felelősségbiztosító fizeti. Az egyezségkötéshez a biztosító hozzájárulása is szükséges, ami megnehezítheti és elnyújthatja a folyamatot. A közepes (15-40 millió forint kártérítéssel járó) és a nagyobb (40-100 millió forint kártérítéssel járó) ügyekben a biztosítások gyakran nem kielégítőek, mivel a biztosítók tipikusan csak 10 millió forintot fizetnek, a többit az egészségügyi intézménynek kell állnia.

Az orvosi műhibák büntetőjogi vetületében 2007 óta harminc ügy ért bírósági szakba, és körülbelül 80 ítélet született. A büntetőeljárásban a felelősség szűkebb körű, és ritkábban állapítják meg az ellátási hibát elkövető személy felelősségét, mint a polgári perben. A büntetőeljárás eredménye lehet pénzbüntetés, foglalkozástól eltiltás vagy szabadságvesztés, míg a polgári per kártérítéssel zárul.

A bíróság a személyiségi jogsértésekért sérelemdíjat ítél meg, és a vagyoni károkat három csoportra osztja: meglévő vagyontárgyban felmerült kár, indokolt költség és elmaradt haszon. A jogszabályok nem tartalmaznak konkrét kártérítési összegeket, de a bíróságok gyakorlata alapján az egészségkárosodás mértékéhez igazodóan becsülhetők az összegek. A halálesetekben a közeli hozzátartozóknak személyenként 3-10 millió forint sérelemdíjat ítélnek meg. A károsultak anyagi segítséghez csak orvosi műhibaper megnyerésével vagy egyezségkötéssel juthatnak.

A fejlődési rendellenességes ügyekben a létfenntartás költségét már nem ítéli meg a bíróság, és a 2022-2023-as év magas inflációját beépítették a sérelemdíj összegekbe. A kellően előkészített ügyeket a károsultak családjai megnyerik, és az ügyvéd sikerdíj alapon dolgozik, tehát csak a pert megnyerve jár neki tiszteletdíj. Az orvosi műhibaperek az orvosi és jogi szakma határterületén helyezkednek el, és a Polgári Törvénykönyv „gumiszabálya” alapján a károkozó köteles a kárt megtéríteni. Dr. Varga-Orvos Zoltán motivációja a családjában előfordult eset, hogy az orvosi műhiba perekkel foglalkozzon és a károsultaknak segítsen.

Az eddigi rekord kártérítési összegek a következők voltak:

  • Agykárosodás (oxigénhiány) – 120 millió forint
  • Down-szindróma – 80 millió forint
  • Szélütés (stroke) – 30 millió forint
  • Halál – 100 millió forint
  • Lábszártörés – 20 millió forint
  • Térdmerevítés – 25 millió forint
  • Amputáció, bénulás – 40 millió forint
  • Impotencia – 15 millió forint
  • Inkontinencia – 30 millió forint
  • Here elvesztése – 5 millió forint
  • Vese elvesztése – 20 millió forint.

Az Index szerint orvosi műhibaperekben előzetesen nem szükséges az ügyvédnek fizetni, hiszen az ügyvéd tipikusan sikerdíj alapon dolgozik, azaz az ügyvédnek csak akkor jár tiszteletdíj, ha megnyeri a pert. Ekkor az ellenfél részére utólag sem kell fizetnie, hiszen a teljes perköltséget a per végén a vesztes fél, azaz a kórház fizeti. Az orvosi műhibaperek az orvosi és jogi szakma határterületén fekszenek. Az általános jogi ügyekhez képest igen speciálisak, ahol orvosi tudásra is szükség van.