Hol nyaral a magyar?

A magyarok utazási kedve töretlen, a turizmusban nincs nyoma gazdasági válságnak. Az idei előfoglalási adatok szerint többen és többet költenek nyaralásra, mint a korábbi években. Horvátországba 18 százalékkal több a foglalások száma, a belföldi szállásadók árai pedig átlagosan 10, Balatonalmádiban 30 százalékkal emelkedtek.

A Balatonnál egy főre átlagosan 12 429 forint a szobafoglalás, Siófokon 13 ezer, a 3-4 csillagos hotelekben pedig 23 ezer forint. Egy négytagú család a szálláson felül napi 40-50 ezer forint kiadással számol, étkezésre, strand belépőre, múzeumjegyre, sétahajózásra és fagyizásra.

A Blikk által felmért internetes szállásközvetítő oldalakon Siófokon a legolcsóbb kétágyas szoba 6 éjszakára 127 ezer forint, a vendégházakban 170-180 ezer körül, míg a legdrágább apartman egy hétre 760 ezer forintba kerül. A 4-5 csillagos parti hotelekben emelt színvonalú szobát, lakosztályt reggelivel, wellness használattal félmillió forint körül foglalhatunk.

A török Riviérán all-inclusive ellátással 5 csillagos luxushotelben, Görögországban reggelivel és vacsorával 250-300 ezer forintból, Egyiptomban félpanzióval 200-250 ezer forintból nyaralhatunk egy hétre. Európában is találhatunk jó ajánlatokat, például egy ötnapos nápolyi utazásra 180 ezer forintból.

A horvátországi Vir szigeten 160-200 ezer forint körül foglalhatunk ellátás nélküli apartmant két főre, a jobb szobákért 300 ezer forintot is elkérnek. A vonatjegy Splitbe fejenként 38 ezer forintba kerül, autóval pedig az üzemanyag és az autópályadíj mintegy 90 ezer forint.

Kelemen Lili, a Szállás.hu szóvivője szerint a repülés drágulása miatt terveznek adriai utazást azok, akik korábban távolabbi tengerpartokon pihentek. Kiss Róbert Richárd turisztikai szakértő azonban úgy véli, hogy a foglalási adatokban nincs nyoma annak, hogy a magyarok kevesebbet utaznának külföldre.

A Pest megyei Fóton élő Szomolányi Tímea családjával Dubajba utazik, ahol 5 csillagos hotelben foglalnak szállást bőséges reggelivel, a szállás és a repülőjegy összesen 400 ezer forintba kerül három személynek.

Az árak emelkedése érezhető az éttermekben és büfékben is. A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, Kovács László 8-10 százalékos áremelkedést vár. A balatoni éttermekben a nyáron 5–10 ezer forintért lehet majd enni, a fagyi ára átlagosan 600 forintra emelkedik, a strandbelépők ára pedig 1300-2500 forint között változik.