Aggódnak a magyar szülők a gyerekeik online veszélyeztetése miatt 

A közösségi média veszélyeit a magyar szülők a tömegközlekedésnél is nagyobb fenyegetésnek látják gyermekükre nézve, mégis a 6–14 éves korosztály harmada rendszeresen használja ezeket a platformokat. A Betadine által végzett kutatás rávilágított, hogy az online bántalmazás minden ötödik gyermeket érinthet, és a szülők többsége nem beszél eleget a veszélyekről a gyerekeivel.

A friss országos kutatás szerint a magyar gyerekek szinte mindegyike használ digitális eszközöket, és kétharmaduk rendelkezik is saját készülékkel. A szülők szerint a gyerekek leginkább játékra (73%), tanulásra (54%) és kapcsolattartásra (53%) használják ezeket az eszközöket, de minden harmadik gyermek közösségi oldalakat is látogat.

A kutatásból kiderült, hogy a szülők 60%-a tartja a közösségi médiát a legveszélyesebb nyilvános térnek, még a tömegközlekedés (48%) és az iskola (26%) előtt. Ennek ellenére a válaszadók harmada nem szokott beszélgetni gyermekével az online tér veszélyeiről.

A közösségi média fő veszélyforrásainak az idegen felnőtteket és azokat a felnőtteket tartják, akik gyereknek adják ki magukat, valamint az ismeretlen fiatalkorúakat és más idegen gyerekeket is. A diplomás válaszadók 79%-a helyezi ezeket az első helyre a veszélyek között.

A digitális biztonság terén a szülők több mint fele úgy érzi, nem elég tájékozott, vagy lenne még mit tanulnia. A háztartások felében nincsenek szabályok az eszközhasználatra, és a többség nem használja a biztonsági beállításokat, például csak a szülők harmada állított be gyerekbarát szűrőt.

Az online bántalmazás minden ötödik gyereket érinthet, és a kutatásban résztvevők harmada ismer olyan fiatalt, akit ért már ilyen támadás. A 16-19 éves korosztályban ez a szám kétharmadra nő. A szülők 59%-a közösen beszélte át a helyzetet a gyermekével, 39% pedig beszélgetett a bántalmazóval, de minden ötödik szülő nem tudta, hogyan kezelje a helyzetet.

Rácz Dominika, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány jogásza szerint fontos, hogy a szülők ne essenek pánikba, hanem átbeszéljék a gyermekkel a lehetséges megoldásokat, és segítsék a feldolgozásban. Az online bántalmazás áldozatává vált gyermeknek nagy segítség lehet, ha érzi, hogy a szülő vagy más bizalmi felnőtt mellette áll.

A kutatás rámutatott arra is, hogy tízből egy szülőnél előfordult már, hogy a gyermekük volt a bántalmazó, a fővárosban ez minden negyedik szülőre igaz. A szülők harmada nem tudta, hogyan kezelje a helyzetet, vagy abban bízott, hogy megoldódik magától, pedig a válaszadók háromnegyede szerint a szülők feladata az online bántalmazás megelőzése.