A madarak lenyűgöző repülési magasságai

A madarak repülési képességei lenyűgözőek, és a legmagasabbra repülő fajok akár 10 hónapot is képesek a levegőben tölteni leszállás nélkül, vagy 5 órán át repülni szárnycsapás nélkül. Az IFLScience cikke szerint a feljegyzések alapján egy daru (Grus grus) 10 000 méter magasan repült, míg egy indiai ludat (Anser indicus) 7300 méteres magasságban figyeltek meg.

A repülési magasság rekordját egy karvalykeselyű (Gyps rueppellii) tartja, aki 1973-ban ütközött egy 11 300 méter magasan repülő utasszállító repülőgéppel Elefántcsontpart felett. A madár ezt a találkozást nem élte túl, de a gépen talált tollak alapján azonosítani tudták a faját.

A karvalykeselyűk impozáns méretű állatok, akár az 1 méteres magasságot is elérhetik, szárnyfesztávolságuk pedig meghaladhatja a 2 métert. Afrikában őshonosak, de az élőhelyvesztés, a vadászat és a csökkenő táplálék mennyiség miatt veszélyeztetettek, így a Természetvédelmi Világszövetség a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolta őket.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a genetikai vizsgálatnak vannak bizonyos korlátai, így nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy csak és kizárólag a mikrogravitáció tehet arról, hogy másként kezdtek el fejlődni a baktériumok a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. Ugyanakkor több nyom is egyértelműen erre utal, és az is kijelenthető, hogy ezek a baktériumok képesek lehetnek beilleszkedni a többi baktérium közé.