A zöld átállás és a körforgásos gazdaság kihívásai

A Sustainable Tech 2024 konferencián a körforgásos gazdaság és a zöld átállás volt a fő téma, ahol a humán erőforrások fontosságát és a körforgásban tartott anyagok arányának növelését hangsúlyozták. A konferencián Franke Orsolya, a JobGroup Market & Client Relationship Manager, Senior HR Consultantja előadást tartott a green tech munkaerőpiacról, kiemelve a vállalatok társadalmi felelősségvállalásának és a zöld juttatásoknak a jelentőségét. A képzések, a munkáltatók és a munkavállalók együttműködésére van szükség a fenntarthatóság terén, ahol a HR-nek kulcsszerepe van a megfelelő munkaerő megtalálásában és a vállalati értékek kommunikálásában.

A körforgásos gazdaság megvalósítása

Hankó Gergely, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezetője a retail szektor és a hulladékkezelők munkaerőpiaci kihívásairól beszélt, majd a körforgásos gazdaság témakörében arra hívta fel a figyelmet, hogy az EU-ban jelenleg csak az anyagok 11,5%-át tartjuk körforgásban, és a cél, hogy ezt az arányt 2030-ra megduplázzuk. Simon Anita, az Alteo Csoport fenntarthatóságért és körforgásos gazdaságért felelős vezérigazgató-helyettese az egyéni tudatosság fontosságát és a hulladékok feldolgozásának gyakorlatát emelte ki. Hevesi Nóra, a Tesco kommunikációs és kampány vezetője az élelmiszerpazarlás csökkentésében elért eredményekről számolt be.

A visszaváltási rendszer és a csomagolások jövője

A csomagolások és a visszaváltási rendszer témájában Hevesi Nóra a Tescónál alkalmazott gyakorlatokat ismertette, míg Simon Anita a csomagolóanyagok begyűjtésének szabályozásáról és a hulladékkezelők jelölési rendszerének fontosságáról beszélt. Furák Zoltán, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. szenior technológia fejlesztési szakértője a fogyasztók döntéshozatalának támogatását és a szemléletformálás fontosságát emelte ki.