A geotermikus energia jövője Magyarországon

Magyarországon a geotermikus energia hasznosításának lehetőségei és kihívásai kerültek terítékre a Sustainable Tech 2024 konferencián, ahol szakértők elemezték az új szabályozás hatásait és a Nemzeti Földhő Stratégia tervezetét.

Tavaly új szabályok léptek életbe a geotermikus kutatási engedélyeknél Magyarországon, amelyek szerint a szakma szerint a megtérülés még problémásabbá vált, és a rendelkezésre álló idő alatt lehetetlen a fúrásokat elvégezni. Csernus Dóra, az Egyensúly Intézet klíma- és környezetpolitikai igazgatója szerint, bár Magyarországon jelentős a termálvíz készlet, az új kutatási kérelmek többsége mégis villamos energia termelési céllal érkezik.

Holoda Attila, az Aurora Energy Kft. ügyvezető igazgatója szerint Magyarország egy forró vizes medencén ül, de ezt a potenciált nem használjuk ki megfelelően. Dr. Szanyi János, a Szegedi Tudományegyetem kutatásvezetője kiemelte, hogy Magyarország sokat veszített a geotermikus technológiai előnyéből, és az új szabályozás több ponton is megnehezítette a helyzetet.

A befektetések megtérülése kockázatosabb lett, és a projekteket 15-20 hónap alatt kell elvégezni, ami gyakorlatilag lehetetlen. Szita Gábor, a Magyar Geotermális Egyesület elnöke szerint az új szabályok nem tették sem olcsóbbá, sem egyszerűbbé, sem gyorsabbá a geotermikus energia hasznosítását.

Nemzeti Földhő Stratégia – a geotermikus kapacitás duplázása a cél

A Nemzeti Földhő Stratégia tervezete szerint Magyarország a jelenlegi 6,4 petajoule/év energetikai felhasználást 2030-ra megduplázná. Szita Gábor szerint a tervezet szerinti 165 milliárd forintos támogatás nagy része visszatérítendő lenne, ami nem elegendő a célok eléréséhez. Szanyi János hozzátette, hogy az európai mennyiség fele Magyarországon készülne el, ami ambiciózus szám, tekintettel arra, hogy alig van megfelelő berendezésünk.

Tudjuk, hogy melyek a jó gyakorlatok

Szanyi János beszámolt arról, hogy Párizsban már nem lehet olyan lakást építeni, ami nem megújuló energiával üzemel, és egyetlen új kút fúrása nélkül meg tudnánk duplázni a geotermikus energia-hasznosítást Magyarországon. Holoda Attila szerint a magyarországi geotermális potenciál alapvetően a fűtési célú helyettesítésre lehet alkalmas, és itt lehetne nagyot alakítani. Csernus Dóra kiemelte, hogy a zárt rendszer gyakorlati alkalmazása, egy moratórium miatt még várat magára.

: Sustainable Tech 2024 konferencia, Csernus Dóra, Holoda Attila, Dr. Szanyi János, Szita Gábor.