A forint erősödése a devizapiacon

Kissé erősödött a hazai fizetőeszköz a múlt héthez képest, a forint a hetet erősebben kezdte az egy héttel korábbi nyitásnál is.

A forint árfolyama hétfő reggelre javult a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben. Hétfő reggel hét órakor az euró jegyzése 392,21 forinton állt, ami alacsonyabb a múlt péntek esti 392,42 forintos árfolyamnál. A dollár jegyzése is csökkent, 365,50 forintra esett vissza a péntek esti 367,21 forintról, míg a svájci frank árfolyama 401,31 forintra mérséklődött a korábbi 401,62 forintról.

A forint a múlt heti kezdéshez képest 0,5 százalékkal erősödött az euróval szemben, és 1,2 százalékkal áll jobban a dollárral és a svájci frankkal összehasonlítva. Az euróval szemben a forint a pénteki záróérték közelében mozog, míg a dollárral szemben 0,3 százalékos erősödést mutat.

Az év eleje óta azonban a forint árfolyama vegyes képet mutat: 2,3 százalékkal gyengült az euróval, 5,2 százalékkal a dollárral szemben, de 2,7 százalékkal erősödött a svájci frankkal szemben. A Portfolió szerint a keddi magyar GDP adat mellett főként az amerikai eseményekre, mint a szerdai kamatdöntés és a csütörtöki, pénteki fontos foglalkoztatottsági adatokra lesz érdemes figyelni a devizapiacon.

A múlt héten a forint az euróval szemben kisebb, a dollárral szemben nagyobb mértékben tudott erősödni. A hetet a magyar deviza az euróval szemben a 394-es szint felett kezdte, majd péntekre a 392-es szintet érte el. A forint kedd délelőtt kezdett el erősödni az euróval szemben, amely irányon a délutáni kamatdöntés sem változtatott. A jegybank a piaci várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal mérsékelte az irányadó rátát, emellett viszonylag szigorú hangnemet ütött meg a további kamatcsökkentéseket illetően.

A forint ezután egészen a 393-as szintig erősödött az euróval szemben. Szerdán ugyanakkor a kurzus ismét 394 közelében alakult, majd csütörtök délelőtt próbálkozott ismét erősödéssel az árfolyam. A jegyzés szerda dél körül már 393 alatt is járt, azonban az Egyesült Államok első negyedéves GDP-adata délután fordulatot hozott.