A NATO-tagállamok sorkatonai szolgálata és a magyar államtitkárok katonai kiképzése

A NATO számos tagállama fontolgatja a sorkatonai szolgálat visszaállítását, míg tíz tagországban már most is létezik kötelező vagy részleges sorkatonai szolgálat. Magyarországon az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztése zajlik, és a kormányzati vezetők is részt vesznek a katonai kiképzésben.

A NATO gazdasági és katonai fölénye az orosz-ukrán konfliktus fényében megkérdőjeleződött, és a Szövetség vezetői elismerik, hogy nem állnak készen egy teljes körű háborúra. Az Ukrajna elleni orosz invázió tapasztalatai alapján több NATO-ország is mérlegeli a sorkatonai szolgálat újbóli bevezetését, annak ellenére, hogy ez politikailag érzékeny kérdés.

Jelenleg tíz NATO-tagállamban van valamilyen formája a sorkatonai szolgálatnak, amelyek között vannak olyanok, ahol csak a sorozásra kötelezett korosztály egy bizonyos százalékát hívják be ténylegesen szolgálatra. A kötelező vagy részleges sorkatonai szolgálatot fenntartó országok között szerepel Hollandia, Törökország, Görögország, Észtország, Litvánia, Lettország, Svédország, Finnország, Norvégia és Dánia, ahol különböző korosztályok és időtartamok vonatkoznak a szolgálatra.

A négy, Ukrajnával közvetlenül határos NATO-tagállamban – Romániában, Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon – nincs kötelező sorkatonai szolgálat, de az önkéntes rendszerek fejlesztése és megújítása folyamatban van.

Magyarországon 2004 óta nincs kötelező sorkatonai szolgálat, azonban az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztése a kormány egyik fókuszpontja. A cél, hogy a 2010-es 17 fős tartalékos állományt 20.000 főre növeljék, jelenleg körülbelül 11-12.000 önkéntes tartalékos lehet. Az önkéntes tartalékosok anyagi előnyöket is élvezhetnek, és a kormány különböző módszerekkel próbálja népszerűsíteni a katonai szolgálatot.

A magyar kormányzati vezetők is példát mutatnak a katonáskodásban, többek között a honvédelmi miniszter és az ex-First Gentleman is tartalékos rangban szolgál, míg Orbán Gáspár hivatásos százados. A közigazgatásban is elindult egy folyamat, amelynek keretében államtitkárok és helyettes államtitkárok is részt vesznek a katonai kiképzésben.