A dán tőzsdeépület tragédiája: A Børsen leégett

Egy április közepi kedd reggelen tűz ütött ki a Børsenben, Dánia egyik legrégebbi és legkülönlegesebb épületében, ami majdnem öt évvel a párizsi Notre-Dame leégése után, és II. Margit ex-királynő születésnapján történt. A tűz következtében az ikonikus sárkánytorony leomlott, és az épület jelentős része megsemmisült, ami nemcsak Dánia, hanem az egész európai kultúra számára is óriási veszteség.

A tőzsdepalota Koppenhágában, a Slotsholmen városrészben helyezkedik el, számos más jelentős műemlék épülettel körülvéve, köztük a dán parlament otthonául szolgáló Christiansborggal. A Børsen története IV. Keresztély király törekvésével kezdődött a XVII. században, aki Koppenhágát nemzetközi kereskedelmi központtá kívánta fejleszteni, így jött létre a kor első bevásárlóközpontja holland reneszánsz stílusban. Az épület földszintjén áruház működött, az emeleten pedig egy hatalmas terem található. A sárkánytorony négy összefonódó sárkányfarkat ábrázolt, és három koronát viselt a csúcsán, amelyek a Dán, Svéd és Norvég Királyságot szimbolizálták. A Børsen jelenlegi tulajdonosa a Dán Kereskedelmi Kamara, a Dansk Erhverv, és az épület még mindig a kereskedelmi szektor használatában áll, a kor igényeinek megfelelő változtatásokkal. A tetőfedést 1883-ban cserélték le rézre, és éppen ezt a részt újították fel, amikor a tűz keletkezett.

A tűzesetről reggel 7 óra után érkezett bejelentés a rendőrséghez, és a katasztrófavédelem azonnal megkezdte az oltást, lezárta a környéket és evakuálta az épületet. A járókelők segítettek a festmények kimentésében, amit a hivatalos szervek folytattak, és a Nationalmuseet is küldött dolgozókat a műkincsmentésre. A mentési munkálatokban a Dansk Erhverv ügyvezető igazgatója, Brian Mikkelsen is részt vett, és a hírek szerint az értékek 99 százalékát sikerült kimenteni.

A mentési helyszínen nyugalom uralkodott, a feladatokat higgadtan és szervezetten végezték. A tűzoltók több tűzoltóautóval és a Børsgraven csatornából szivattyúzott vízzel oltottak, az állványzat miatt azonban nehezített volt a helyzet. Másnap reggelre konténereket érkeztek a helyszínre, hogy megerősítsék a falak külső stabilitását.

A tűzoltók Észak-Európa legnagyobb építőipari gépét, a Humlebien nevű 200 tonnás darut használták az állványzat eltávolítására. Egy habbal oltó, extra hosszú emelőkarral rendelkező gép is érkezett, de azt végül nem tudták használni. További homlokzati ornamentikákat és szobrokat is sikerült kimenteni.

A tűz okát még vizsgálják, de egy független tűzbiztonsági szakértő szerint a tűz egy használaton kívüli strangon keresztül terjedhetett át, és az álmennyezet feletti szigetelés akadályozhatta meg a tűzjelző berendezések beindulását. A hivatalos vizsgálatok még nem zárultak le.

A Børsen újjáépítésének tervezése és finanszírozása még kérdéses. Brian Mikkelsen szerint "nagyon nagy adományt" ígértek az újjáépítésre, de a kormány még nem nyilatkozott a finanszírozásról. A tőzsdeépület rendelkezik építési biztosítással, de ez nem fedezi a tűz okozta károk helyreállításának költségeit. A tulajdonos a tüzet mindhárom biztosítótársaságnak jelentette, és a biztosítási összegek bizalmasak maradnak.