Engedély nélküli pénzváltóra csapott le a jegybank Hévíznél

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 28 millió forintos piacfelügyeleti bírsággal sújtotta az Ajsa-Kühne Kft.-t, amiért a cég engedély nélkül végzett pénzváltási tevékenységet a Hévízi-tónál.

A Hévízi-tó mellett működő zugpénzváltóként azonosított Ajsa-Kühne Kft. éveken át folytatott engedély nélküli pénzváltási tevékenységet, amely során többek között eurót, dollárt, svájci frankot és fontot lehetett váltani. A jegybank szerint a cég korábban egy pénzügyi intézmény kiemelt közvetítőjeként működött, de a megbízási szerződés megszűntével már nem rendelkezett a szükséges engedéllyel a tevékenység folytatásához.

Az Opten cégnyilvántartás adatai alapján az Ajsa-Kühne Kft. 2018 és 2022 közötti árbevétele csupán 5,5 millió forintot tett ki, ami jelentős ellentmondásban áll a cég által végzett pénzváltási tevékenység volumenével.

Az MNB a bírság kiszabásán túl azonnali hatállyal megtiltotta a további pénzváltást, és jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával feljelentést is tett. Az ügyben súlyosbító körülményként értékelték, hogy a társaság tisztában volt azzal, hogy tevékenységük engedélyhez kötött, ennek ellenére mégis éveken át folytatták azt. Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor, hogy a társaság a vizsgálat során együttműködő magatartást tanúsított.

A pénzügyi felügyelet munkatársai próbavásárlást hajtottak végre a társaság népszerű üdülőközpontban található helyiségében, amely hirdetőtáblával és LED-es fényújsággal is jelezte, hogy ott pénzváltó működik. Az ezt követő eljárás során beszerzett bizonyítékok szerint az Ajsa-Kühne Kft. jelentős összegű forgalmat bonyolított különböző valutákkal.