Deák téri kettős gyilkosság: 25 év fegyház a fővádlottnak

25 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélték a Deák téri kettős gyilkosság elsőrendű vádlottját, aki négy évvel ezelőtt halálra késelt két embert. A másodrendű vádlott 7 év 6 hónap fegyházbüntetést és 6 év közügyektől eltiltást kapott, míg a harmadrendű vádlottat 5 év fegyházra és 5 év közügyektől eltiltásra ítélték.

A tragédia Cs. Krisztián felnőtté válásának első napján, azaz 18. születésnapján történt, amikor is részegen és kábítószer hatása alatt állva a barátaival szórakozott, és ekkor szúrta meg a két áldozatot, a 16 éves Martinovics Lászlót és a 20 éves Khéli Gergelyt. Az incidens egy bluetoothos hangszóró ellopása miatt robbant ki, amelyet egy lány vett el egy másik társaságtól, és amikor azok vissza akarták szerezni, Cs. Krisztián mellkason szúrta az egyik fiút.

A 16 éves László a földön feküdt magatehetetlenül, amikor a másodrendű vádlott, J. Marcell hétszer is fejbe rúgta. Cs. Krisztián ezután a másik áldozatot, Khéli Gergelyt is megszúrta, kétszer oldalba és kétszer mellkason, majd nekifutásból még meg is rúgta. A rendőrség megérkezésekor már nem tudták megmenteni a fiatalok életét, mindketten a helyszínen életüket vesztették.

A vádlottak közül mindhárman sajnálatukat fejezték ki az utolsó szó jogán, két héttel ezelőtt. A harmadrendű vádlott azt állította, hogy csak a testvérét, a másodrendű vádlottat védelmezte, és véletlenül volt a helyszínen.

Cs. Krisztián a bűncselekmény elkövetése előtt állami gondozott volt, és alkalmi munkákból élt. A rendőrség már a bűntett másnapján közölte, hogy a verekedésben részt vevők 90 százaléka garázdaság, illetve kábítószerrel összefüggésbe hozható cselekmények miatt már korábban a rendőrség látókörébe került. A másodrendű vádlott, J. Marcell, aki a vádirat szerint az egyik megszúrt fiút, a már földön fekvő 16 éves Lászlót még hétszer fejbe is rúgta, tavaly novemberben családtagjai összeverése miatt került bíróságra.

Az ítélethozatalra eljöttek mindkét áldozatnak a hozzátartozói és barátai. Cs. Krisztiánt és J. Marcellt ezúttal is bilincsben és vezetőszáron hozták a bíróságra a büntetés-végrehajtás kommandósai. A vádlottak korábban bocsánatot kértek az áldozatok hozzátartozóitól, de Khéli Gergely édesapja akkor azt mondta: erre nincs bocsánat, és abban bízott, hogy a lehető legszigorúbb büntetést kapják az elkövetők.

Az ügyész a perbeszédében fegyházbüntetést kért Cs. Krisztiánra több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntette, felfegyverkezve elkövetett rablás, valamint súlyos testi sértés kísérlete miatt. Szintén fegyházbüntetést kért J. Marcellre és fivérére, J. Dánielre is különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérlete és más bűncselekmények miatt – amit utóbbi bűnsegédként követett el.

A Fővárosi Törvényszék hétfőn Cs. Krisztiánt emberölés bűntettében, rablás bűntettében és testi sértés kísérletében is bűnösnek mondta ki, és vele szemben a maximális, 25 év fegyházbüntetést szabta ki. J. Marcellt rablásban és testi sértés kísérletében mondták ki bűnösnek, és ezért őt 7 év 6 hónap fegyházra ítélték. Testvére, J. Dániel 5 év fegyházat kapott testi sértés kísérletében bűnsegédként, valamint rablás bűntette miatt társtettesként.

Három vádlott esetében már a 2022. márciusi előkészítő ülésen ítéletet hozott a bíróság, miután a főbűnösökkel ellentétben ők mindhárman beismerték a tettüket, és lemondtak a tárgyalásról is. A negyed- és az ötödrendű vádlott 300 ezer, illetve 400 ezer forintos pénzbüntetést, a hatodrendű terhelt pedig 1 év 8 hónap felfüggesztett szabadságvesztést kapott.

A gyilkosságok után példátlan összefogás indult a hazai futballszurkolók körében, az áldozatok ugyanis fanatikus drukkerek voltak. A gyilkosság helyszínén több ezer szimpatizáns tüntetett értük. Khéli Gergely imádott élni, a halála előtt tele volt tervekkel és már a gyűrűt is megvette, amivel el akarta jegyezni a párját. Martinovics László a halála előtt néhány héttel veszítette el imádott édesanyját, az apukája pedig már évekkel azelőtt meghalt. A késelés idején a nagymamája, Babi néni nevelte a 12 éves húgával együtt.

Berczeli Sándor bíró az ítélet indoklásakor részletesen beszélt arról, milyen sérülések vezettek László és Gergely halálához. A bíró kiemelte, hogy Cs. Krisztián emberölési szándékkal szúrta meg az áldozatokat, és a szúrások erejének szemléltetésére felidézte, hogy a kés 9 centiméter hosszúságú volt, mégis 13 centiméter mélységű sebet ejtett vele az egyik áldozaton. A bíró szerint a szúrások helyéből is arra lehet következtetni, hogy Cs. Krisztián mindkét áldozat halálát kívánta. Az elsőfokú ítéletek nem jogerősek, azok ellen az összes vádlott és védőik is fellebbeztek, így a bíró felterjesztette az ítéletet a Fővárosi Ítélőtáblára.