Az elszalasztott lehetőségek évtizedei – 20 éve az Európai Unióban

Május 1-én lesz pontosan húsz éve, hogy Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz. Ez alkalomból érdemes számba venni, hogy mit hozott számunkra ez a két évtized: szabadságot, lehetőségeket, az együttműködés tanulását, támogatást a felzárkózáshoz, kulturális pezsgést, diákok tízezreinek a külföldi tanulás lehetőségét, utazási és munkavállalási szabadságot, fejlődést és életszínvonal-emelkedést.

Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk óta eltelt időszakban az EU félmillió projektet támogatott 23 ezer milliárd forint értékben, ami az összes beruházás 50 százalékát tette ki. Magyarország közepesen fejlett országból a fejlett országok közé került, és ma az Unióba irányul a hazai kivitel 78 százaléka, míg a behozatal 68 százaléka innen származik. A magyarok húsz év után is egyértelműen bíznak az EU-ban, és ez minden kormánynak fontos tényként kell, hogy számítson.

A rendszerváltás óta eltelt 34 év alatt Magyarország sikeresen vette az akadályokat: a demokrácia és a piacgazdaság megteremtésében a legsikeresebbek közé tartoztunk a közép-európai régióban. A NATO- és EU-tagság megszerzése után hazánk biztonsági helyzete jelentősen erősödött, és a régióban mintaállamként, a posztkommunista átmenet sikertörténeteként szerepeltünk.

Azonban a csatlakozás óta eltelt két évtizedben nem sikerült behoznunk a régió többi országát, sőt, többek által meg is előztünk lettünk. A magyar nemzeti össztermék az elmúlt időszakban 76 százalékkal nőtt, míg a három másik visegrádi országé 140 százalékkal. A kormányzás minőségében is visszaestünk, 2004-ben még az élen álltunk, ma már csak a 8. helyen vagyunk.

A magyar társadalom erős emocionális kötődést mutat Európához, és a nyugati világhoz, amely a NATO és az Európai Unió tagjaként valósul meg. A rendszerváltás utáni első periódus sikeres volt, mert egyetértettünk a legfőbb célokban: demokrácia, piacgazdaság, függetlenség. A második szakasz azonban az elszalasztott lehetőségek időszakává vált, mert nem tudtunk egy fontos célban sem megegyezni.

Az évforduló kapcsán fontos lenne végiggondolnunk az elmúlt két évtized tanulságait és közös álláspontot kialakítani az Unió által biztosított források megszerzése ügyében. Ehhez azonban szükség lenne a nyitottságra és a kooperációra mindkét oldal részéről, amely jelenleg hiányzik a magyar politikai életből. Az EU a jelenünk és a jövőnk fontos alkotóeleme, így tanulnunk kellene ezt a lehetőséget jól felhasználni.