Az elektronikus ingatlanvásárlás új korszaka

Az ingatlanok adásvételekor az elektronikus aláírás használata 2024 októberétől válik kötelezővé, amelyben az ügyvédek is segítséget nyújtanak majd az állampolgároknak – erősítette meg a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke az Economxnak.

Az ingatlan-nyilvántartásról szóló 2021. évi C. törvény értelmében a tulajdonjog átruházásához szükséges bejegyzési engedélyt elektronikus űrlapon kell létrehozni, amelyet minősített tanúsítványon alapuló fokozott biztonságú elektronikus aláírás elhelyezésével, vagy AVDH szolgáltatással kell hitelesíteni. Ez azt jelenti, hogy minden ingatlanvásárlás és eladás során az állampolgárok számára kötelező lesz az elektronikus aláírás használata.

A jogszabály eredetileg 2023. február 1-jén lépett volna hatályba, de többszöri halasztás után a jelenlegi határidő 2024. október 1. lett. A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, Havasi Dezső szerint az ügyek zökkenőmentes lebonyolításában az ügyvédek és a közjegyzők nyújthatnak majd nagy segítséget.

Az átállás többszöri halasztásának oka az volt, hogy az informatikai átállás során kezelendő adatmennyiség és a jogszabályi változások összekapcsolása, harmonizálása több időt vett igénybe, mint előzetesen várható volt. A jogszabályi követelményeknek és a jogbiztonságnak megfelelő informatikai fejlesztések is időigényesek voltak.

Havasi Dezső tájékoztatása szerint a napokban megkezdődött az ügyvédek képzése, amelynek keretében a kamara már korábban minden releváns információt eljuttatott az ügyvédeknek. A képzés elméleti és gyakorlati részből áll, a vizsgán pedig 20 tesztkérdésből 16-ra kell helyesen válaszolni. A sikeres vizsgát követően a jogászoknak kiegészítő biztosítást is kell kötniük.

A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke szerint az ügyvédeknek nem jelenthet nehézséget az új rendszer kezelése, hiszen már jelenleg is számos ügyet elektronikusan intéznek.