A 2024-es év legfontosabb ingatlanberuházásai

A BRF által közzétett jelentés és a Cushman & Wakefield tanácsadó cég által megosztott adatok alapján kiderül, hogy Magyarországon jelentős ipari és logisztikai fejlesztések várhatóak a következő évben.

A BRF jelentése szerint 2024 első negyedévében az országos modern ipari/logisztikai állomány alakulását vizsgálva, jelenleg 703 ezer négyzetméternyi fejlesztés van kivitelezés alatt az országban. A prémium bérleti díjak havonta 5,9 euró négyzetméterenként, míg a prémium hozamok 7 százalékon állnak.

Budapest környéki beruházások

A fővárosi régióban nyolc nagyobb fejlesztés zajlik, amelyek közül a legnagyobb a CTP Park Sziget - SZG1, 118 ezer négyzetméteres területtel. További jelentős projektek a WLP Logisztikai Park Vecsés 54 400 négyzetméterrel, a HelloParks Páty PT3 és PT2 42 500, illetve 41 800 négyzetméterrel, valamint a CTP Park Sziget - SZG2 20 200 négyzetméterrel. Ezek mellett a WhiteStar által fejlesztett Park22, a CTPark Budapest West -BIA2C és az East Gate PRO is kiemelkedő beruházásoknak számítanak.

Vidéki beruházások

A vidéki területeken még több, összesen tíz fejlesztés van folyamatban. A legnagyobb a WLP Logisztikai Park Ebes projektje, amely 55 900 négyzetméterrel büszkélkedhet. Ezen kívül a Debrecen Déli Gazdasági Övezet, a Panattoni Kecskemét, az InPark Tatabánya, a VGP Kecskemét E1, a Panattoni Debrecen, a CTP Komárom, az IGPark Miskolc P2, az IGPark Tiszaújváros és a Logicon Hatvan is jelentős vidéki fejlesztéseknek ígérkeznek.

Üresedési ráta régiónként

Az üresedési ráta tekintetében az észak-magyarországi régióban a legmagasabb, ahol a logisztikai területek több mint 10 százaléka áll üresen. Ezzel szemben a dél-alföldi régióban a legkedvezőbb a helyzet, ott az állomány csupán 1,2 százaléka kihasználatlan.