Forradalmi vakcina a bőrrák ellen: brit betegeken tesztelik

A bőrrák kezelésében jelentős előrelépést jelenthet a világ első személyre szabott melanóma elleni mRNS-vakcinája, amelyet jelenleg brit betegeken tesztelnek. A vakcina egyedi genetikai összetétel alapján készül, így növelve a gyógyulás esélyét.

A Moderna és az MSD gyógyszeripari vállalatok által kifejlesztett vakcina korai eredményei szerint jelentősen javíthatja a melanóma, a bőrrák leghalálosabb formájának túlélési esélyeit. A University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH) az utolsó vizsgálati fázist vezeti, amelynek során a tudósok reményei szerint a tüdő-, hólyag- és veserák kezelésére is alkalmazható lesz az új terápia.

Az mRNS-4157 (V940) néven ismert vakcina a daganatok által kibocsátott, minden betegnél egyedi neoantigéneket célozza meg, amelyeket az immunrendszer felismerhet. A vakcina akár 34 neoantigén kódolását is hordozhatja, aktiválva ezzel a tumorellenes immunválaszt.

Dr. Heather Shaw, a vizsgálat nemzeti koordinátora szerint ez a terápia az egyik legizgalmasabb fejlesztés a rákkezelés területén, amely kiegészítheti a jelenlegi immunterápiákat és elfogadható mellékhatásprofilú lehet.

A vakcina előállításához a betegek daganatából vett mintát szekvenálják, azonosítva a neoantigéneket, amelyeket aztán a személyre szabott mRNS-vakcina létrehozásához használnak fel. A vakcina utasítja a beteg szervezetét, hogy T-sejteket termeljen a daganat specifikus mutációs szignatúrája ellen, amelyek megtámadják a daganatot.

Egy kisebb, 2. fázisú vizsgálat adatai szerint azoknál a súlyos, magas kockázatú melanomában szenvedő betegeknél, akik az MSD Keytruda immunterápiájával együtt kapták az oltást, jelentősen csökkent a halál vagy a rák kiújulásának esélye. A betegek háromhetente kaptak egy milligramm mRNS-vakcinát, és háromhetente 200 milligramm Keytrudát, körülbelül egy éven keresztül.

A 3. fázisú globális vizsgálatban már szélesebb betegcsoportot vonnak be, köztük legalább 70 brit beteget. A terápiás kombinációt más ráktípusok, például tüdő-, hólyag- és veserák esetében is tesztelik.

Az egyik első beteg, a 52 éves Steve Young, aki egy évtizede fennálló melanomával küzd, izgatottan várja a kísérlet eredményeit, és úgy érzi, ez adja a legjobb esélyt a rák megállítására. Vassiliki Karantza, az MSD Research Laboratories alelnöke szerint a vizsgálat a melanomás betegek kezelési lehetőségeinek fejlesztésére irányuló erőfeszítéseiket tükrözi. Lawrence Young, a Warwicki Egyetem professzora szerint ez a fejlesztés az egyik legizgalmasabb a modern rákterápiában, és reményt ad arra, hogy a megközelítést más ráktípusokra is ki lehessen terjeszteni.