Különleges évfordulót ünnepelnek a szegediek

Szeged városa az első vidéki trolibuszjárat indításának 45. évfordulóját ünnepli hétfőn, nosztalgiajáratokkal, emlékjeggyel és egy virtuális kiállítással.

  1. április 29-én indult útjára az első vidéki trolibuszjárat Szegeden, amely az akkor megszüntetett 5-ös villamos nyomvonalán közlekedett. A Bartók tér és a Gyermekkórház közötti útvonalon kezdetben kilenc darab ZIU-9-es típusú szovjet gyártmányú trolibusz szállította az utasokat, csúcsidőben ötpercenként, egyéb időszakokban tízpercenként.

Az évforduló tiszteletére a Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT) egy nosztalgiajáratot indít, amely a 9-153-as pályaszámú ZiU-9 típusú járművel közlekedik. A nosztalgiajáraton a Troli45 emlékjegy használható, és az útvonalon 10.45-kor érkezik meg a Széchenyi térre, ahol az 1979-es átadó helyszínénél újra átszakítanak egy szalagot.

A jubileumi ünnepségek keretében az 5-ös és a 6-os trolibuszvonalakon különböző nosztalgiajárművek szállítják az utasokat, minden fordulóban másik típusú járművel.

A SZKT honlapján egy virtuális kiállítás is megtekinthető, amely a szegedi trolibusz-közlekedés fejlődését dokumentálja. A kiállítás a korabeli és a jelenlegi járműtípusokat mutatja be, és az SZKT egyes dolgozóinak személyes emlékeit is megosztja a látogatókkal.