Nagy-Britannia megkezdi a Ruandába tervezett menedékkérők őrizetbe vételét

A brit belügyminisztérium hétfőn elindítja azon menedékkérők őrizetbe vételét, akiket Ruandába kívánnak kitelepíteni, a The Guardian információi szerint a folyamat a tervezettnél hetekkel korábban veszi kezdetét.

A bevándorlási hivataloknál rutinszerűen megjelenő menedékkérőket fogják őrizetbe venni, egy kéthetes szúrópróbaszerű bevetés keretében, mely során az ország különböző részein kerülnek majd emberek őrizetbe. Az őrizetbe vételek társadalmi tiltakozást és akár rendőrségi összecsapásokat is okozhatnak, ügyvédek és emberi jogi aktivisták szerint.

Enver Solomon, a Menekültügyi Tanács vezetője szerint a kormány vakmerően folytatja az embertelen Ruanda-tervét, figyelmen kívül hagyva a költségeket, a káoszt és az emberi nyomorúságot. A brit belügyminisztérium szerint a művelet egyes szakaszaiban elkerülhetetlen az emberek fogva tartása, hogy felkészüljenek az első járatra, ami 10-12 hét múlva indul Ruandába, de az operatív tevékenységről nem kívánnak részleteket közölni.

Rishi Sunak brit miniszterelnök kijelentette, hogy az illegális migráció visszaszorítása a brit konzervatívok kampányának központi eleme. Skóciában a rendőrség riadókészültségben van, mivel fennáll az utcai tüntetések kockázata, és a menekültpárti aktivisták megpróbálhatják megakadályozni az őrizetbe vételeket. A rendőrség nem az őrizetbe vételekben vesz részt, hanem a tömegoszlatásban és a közrend fenntartásában lesz a feladatuk.