Tiktokos influenszert öltek meg Bagdadban

Bagdadi otthona előtt lőtték le az iraki TikTok-sztárt, Om Fahadot pénteken, aki korábban börtönbüntetést is kapott táncos videói miatt. Az országban a közösségi média tartalmak ellenőrzésére belügyminisztériumi bizottság alakult.

Om Fahad, az iraki közösségi média ismert alakja, pénteken esett áldozatul egy ismeretlen motoros támadónak, aki ételszállítónak álcázva közelítette meg a nőt, majd agyonlőtte őt a bagdadi otthona előtt. Az esetről egy névtelenséget kérő iraki biztonsági tisztviselő számolt be, aki nem rendelkezett engedéllyel a média felé történő nyilatkozatra.

A TikTokon Om Fahad főként azért vált ismertté, mert szűk ruhában táncolt iraki zenére. Tavaly februárban hat hónap börtönbüntetésre ítélték, mivel a videói „szemérmetlen beszédet tartalmaztak és sértették a közerkölcsöt”.

Az iraki kormány 2023-ban indított kampányt a közösségi médiában megjelenő, az iraki erkölcsöket és hagyományokat sértő tartalmak ellen. Ennek keretében jött létre egy belügyminisztériumi bizottság, amely a TikTok, a YouTube és más platformok tartalmait vizsgálja át a sértő tartalmak felderítése érdekében. A hatóságok szerint a kampány óta több influenszert is letartóztattak.

Az 2003-as amerikai invázió óta Irakban a polgári szabadságjogok, különösen a nők, a szexuális kisebbségek és más csoportok számára, korlátozottak maradtak. Emlékezetes, hogy 2018-ban Tara Fares modell-influenszert is hasonló módon ölték meg Bagdadban.