Harvey Weinstein kórházba került

Kórházba került Harvey Weinstein volt hollywoodi producer szombaton, miután a New York-i fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte a nemi erőszak és szexuális erőszak miatt 2020-ban hozott ítéletét.

A New York-i büntetés-végrehajtási hivatal megállapította, hogy Weinstein azonnali orvosi ellátásra szorul, ezt ügyvédje, Arthur L. Aidala erősítette meg az AFP francia hírügynökségnek adott nyilatkozatában. Az ügyvéd hozzátette, hogy több vizsgálatot végeznek Harvey-n, és megfigyelés alatt tartják.

A fellebbviteli bíróság csütörtökön 4-3 arányban új tárgyalást rendelt el, mivel úgy ítélték meg, hogy az eredeti bírósági eljárásban olyan tanút is meghallgattak, akinek a vallomása nem kapcsolódott az ott tárgyalt ügyhöz. A döntés ellenére Weinstein továbbra is börtönben marad, mivel Kaliforniában is kiszabtak rá nemi erőszakért ítéletet.

Weinstein 2020-ban került elítélésre, miután bűnösnek találták abban, hogy 2013-ban megerőszakolta és szexuálisan bántalmazta Jessica Mann egykori színésznőt, valamint 2006-ban szexuálisan zaklatta Mimi Haleyi egykori produkciós asszisztenst. A férfit 23 év börtönbüntetésre ítélték.

A MeToo mozgalom 2017-ben indult, amikor a leköszönt producer viselkedéséről szóló leleplezések napvilágot láttak. Weinsteinnek korábban jelentős befolyása volt a filmiparra, különösen Hollywoodra. Azóta több tucatnyi nő, köztük ismert színésznők, mint Angelina Jolie és Gwyneth Paltrow, vádolták meg zaklatással, szexuális erőszakkal vagy nemi erőszakkal. Sok esetben azonban a vádak már elévültek.