A köztévé AI műsorvezetője mindig pirosban

Hetek óta ugyanabban a piros ruhában látható a köztévé mesterséges intelligenciával létrehozott műsorvezetője, Bíró Ada, a Duna televízió Delta című műsorában. Még Kudlik Júlia egykori műsorvezető gondolataira is ebben a ruhában reagált a három héttel ezelőtt debütáló AI műsorvezető.

A műsorvezetők általában rendszeres ruhaváltásokon esnek át, és bár az AI számára ez valószínűleg nem jelentene problémát, Bíró Ada mégis folyamatosan ugyanabban a piros ruhában jelenik meg a képernyőn. Érdekesség, hogy Bíró Ada Facebook-oldalán többféle öltözékben is megfigyelhető a mesterséges intelligenciával generált műsorvezető, például piros esőkabátban és lenge, nyári öltözékben is.

Bíró Ada gesztusai továbbra is inkonzisztensek a beszédével, hangja gépies maradt, és az ékezetek kiejtése is furcsa a szájmozgásaiban. A kézmozdulatok hasonlóak maradtak az előző heti adáshoz, azonban az adás végére nem mutatkozott egyezés a mozdulatokban.

A köztévé három hete jelentette be Bíró Ada érkezését, mint egy „MI segítségével életre hívott nyelvi és videós modellt”. Azonban a műsorvezető pontos eredetéről, a mögötte álló modellekről vagy arról, hogy melyik cég fejlesztette, illetve hogy a Duna TV saját projektje-e, nem nyilatkoztak részleteket. Ada magyar televíziózás történetének első mesterséges intelligencia alapú műsorvezetőnője, aki Fejős Ádám műsorvezető munkáját segíti, és friss tudományos hírekről tájékoztatja a közönség vasárnaponként.

Nemcsak műsorvezetőként tűnt fel a magyar médiában a mesterséges intelligencia, nemrég a Mutasd magad! című műsorban, a ChatGPT jelent meg, mint interjúalany.