Dollármilliárdokat költenek a Végítéletre, az Egyesült Államok repülő atombunkerére

Az Amerikai Egyesült Államok légierője 13 milliárd dollárt (kb. 4778 milliárd forint) szán egy új, nukleáris csapást is kibíró parancsnoki repülőgép fejlesztésére, amely az E–4B Nightwatch utódja lesz. A Sierra Nevada Corporation vállalatot bízták meg a projekt megvalósításával, amelynek célja, hogy a jelenlegi E-4B "Doomsday" repülőgépet leváltsák.

Az új repülőgép, amely a Survivable Airborne Operations Center (SAOC) program keretében készül, 2036 júliusáig tartó szerződés alapján jön létre. A négy darab E-4B-es gépből álló flotta, amely a védelmi minisztert szállítja és mobil nukleáris parancsnoki és irányító előőrsként is funkcionál, így modernizálódik.

A Sierra Nevada Corporation győzelme a Boeing repülőgépipari óriásvállalattal szembeni versenyben jelentős mérföldkő a cég számára. A vállalat feladata, hogy a katonai rendszereket, mint például a légi utántöltést és a biztonságos kommunikációt, integrálja, valamint a kereskedelmi repülőgépet elektronikus és nukleáris támadások ellen is megvédje.

Az Aviation Week információi szerint a légierő nyolc-tíz repülőgép beszerzését tervezi a SAOC-programhoz. Ha a Boeing 747-esre esett volna a választás, használt modelleket kellett volna beszerezniük.

A légierő szóvivője elmondta, hogy az új gép alapját egy kereskedelmi célú repülőgép adja majd, amelyet megerősítenek és a fegyverrendszerét is módosítják a katonai követelményeknek megfelelően. A fejlesztést moduláris, nyílt rendszerű megközelítéssel végzik, és a kísérő földi támogató rendszereket is felállítják.

"Ennek a kritikus nemzetbiztonsági fegyverrendszernek a kifejlesztése biztosítja, hogy a minisztérium nukleáris parancsnoki, irányítási és kommunikációs képessége az elkövetkező évtizedekben működőképes és biztonságos legyen" – mondta az Amerikai Egyesült Államok légierejének szóvivője.

A SAOC-program része a légierő nukleáris portfóliójának modernizálására irányuló több milliárd dolláros vállalkozásoknak. A kongresszus által a 2024-es költségvetésre elfogadott előirányzatok értelmében a légierőnek 744 millió dollár áll rendelkezésére, amelyet idén a SAOC-programba fektethet be. A 2025-ös pénzügyi évre vonatkozó kérelmében pedig nagyjából 1,7 milliárd dollárt kért a projektre.

A Boeing és a légierő közötti szerződési nézeteltérések miatt a Boeing kiesett a versenyből. A Sierra Nevada Corporation egyelőre nem reagált az új gép fejlesztésével kapcsolatos megkeresésekre.

Többször is felszálltak hasonló gépek az utóbbi időben

Az Index beszámolója szerint 2022 tavaszán az orosz Il–80-as repülőgép, amelyet "repülő Kreml" néven is emlegetnek, megjelent Oroszország égboltján. Ezt a gépet egy atomcsapás esetén Vlagyimir Putyin orosz elnök használná az ország irányítására. Az E–6B Mercury repülőgép, amely az amerikai stratégiai parancsnokság egyes szárnyához tartozik, tavaly tavasszal érkezett Európába, válaszul Putyin döntésére, hogy aláírta az Új START-szerződésben foglaltak felfüggesztéséről szóló törvényt.

"A @USNavy E-6B Mercury assigned to @US_STRATCOM Wing One arrived in #Iceland recently, while conducting operations in the USEUCOM area of responsibility. The crew met w/U.S. Ambassador to Iceland Carrin Patman & other diplomatic & military leaders. #WeAreNATO @usembreykjavik pic.twitter.com/CLYdl86kP4" – írja a U.S. European Command Twitteren.