Az apokalipszis alkuszai

Jó reggelt, szép hetet! Ezek a hétvége cikkei satöbbi, satöbbi. Klímakatasztrófa, saját médium a fiataloknak, Európa jövője Ukrajnában, és Magyar Péter tüntetői – ezek voltak a kiemelt témák.

Az elmúlt hétvégén több magyarázó cikket is közöltünk a szomszédban zajló háborúról, amely a lanyhuló érdeklődés ellenére még mindig a legfontosabb világpolitikai esemény a régiónkban. Amerikanista vendégszerzőnk, Tábor Áron szerint az amerikai politika megosztottsága veszélyezteti Ukrajna támogatását, annak ellenére, hogy egy 61 milliárdos csomagot már elfogadtak. Katonai elemző vendégszerzőnk, Takács Márk úgy véli, ha az amerikai segély megérkezik Ukrajnába, és sikerül elég erőt felszabadítani a hátországból, az orosz előretörés megállítható. Az európai politika szempontjából pedig az a kérdés, hogy Európa milyen nagyhatalom lesz, és milyen áron.

A magyar politika sajátosságai miatt a hazánkban élő ukrajnai menedékesek attól tartanak, hogy csak a háborús övezetből érkezők kapnak majd támogatást. Az ukrán politika szigorít: a külföldön élő katonaköteles férfiak nem kaphatnak új útlevelet a külügy döntése értelmében, ami tömegjeleneteket okoz a konzuli irodákban és botrányt a belpolitikában. Az ukrán főparancsnok szerint romlik a helyzet a fronton, az oroszok többek között hőerőműveket és egy pszichiátriai kórházat is lőttek, és az EU gázellátása szempontjából fontos létesítmények is lehetnek a célpontok között. Az Egyesült Államok újabb Patriot rakétarendszereket küld Ukrajnába.

Magyarországon járt Jem Bendell brit kutató, a mélyadaptáció atyja, aki szerint már elkéstünk a klímaváltozás katasztrofális következményeinek megállításával, és már csak a felkészülésre van időnk.

A politikai színtéren Magyar Péter tüntetői támogatásukat fejezték ki a péntek esti demonstráción, amelynek nem csak a gyermekvédelem volt a témája. A DK alelnöke szerint Magyar Péter lehülyézte Dobrev Klárát, Gyurcsány Ferenc pedig úgy véli, nem ő, hanem a gyurcsányozás a kétharmad oka. Cseh Katalin Magyar Pétert a jogállami eljárások ellenzése miatt szólította fel, aki azt is elmondta, hogy nem tervezett puccsot Lázár Jánossal, és hogy egy titkos kormányhatározatot a szél fújt be az ablakán. Orbán Viktor a Fidesz fővárosi frakciójának jövőbeli együttműködéseiről tárgyalt, Menczer Tamás pedig bejelentette, hogy elsőként adta le az EP-induláshoz szükséges aláírásokat a Fidesz részéről.

A közéleti témákban profi videókat gyártó két gimis csoportosulás újszerű nézőpontból mutatja be a mindennapi történéseket. A politikai szatíraként ismert sorozat parókás kancellárja a NATO-t és a nyugatot ekézi, a rezsim pedig olyan, mintha egy kelet-európai híreken szocializálódott, humortalan mesterséges intelligencia írta volna. A Kék Pelikan című új magyar film pedig a rendszerváltás utáni vonatjegy-hamisítási hullámot mutatja be innovatív módon.