Letartóztatták a lövöldöző finn parlamenti képviselőt

Egy finn parlamenti képviselőt, aki a radikális jobboldali Finnek párt tagja, őrizetbe vettek, miután lövést adott le egy éjszakai bár előtt Helsinkiben.

Timo Vornanen képviselőt péntekre virradó éjjel vették őrizetbe, miután egy szóváltás során elővette kis méretű lőfegyverét, és a földbe lőtt az Ihku nevű karaoke-bár előtt. A rendőrség súlyos testi sértés és lőfegyverrel kapcsolatos bűncselekmény gyanújával tartóztatta le. A Finnek párt főtitkára, Harri Vuorenpaa megerősítette az esetet, és Riikka Purra pártelnök is nyilatkozott, hangsúlyozva az ügy komolyságát és a várható súlyos következményeket.

Az Ilta-Sanomat finn portál és a Helsingin Sanomat szerint Vornanen egy másik társasággal került konfliktusba, és a helyzet rendezése érdekében fogta rájuk a fegyvert, de a lövést már a föld felé irányítva adta le. A lövés során senki sem sérült meg, és a párt több tagja is a helyszínen volt, akiket a rendőrség szemtanúként hallgatott meg. A finn sajtó szerint az előzőleg elfogyasztott alkohol is szerepet játszott a vitában. Az eset térfigyelő kamerák látóterében történt, és feltehetően hamarosan közzé teszik a felvételt.

Vornanen, aki első ciklusát tölti megválasztott képviselőként, korábban több mint két évtizedig rendőrként dolgozott. Riikka Purra pártelnök lemondta szerepléseit, és kijelentette, hogy a történtek súlyosak, különösen tekintettel Vornanen korábbi rendőri múltjára. A pártelnök szerint a frakció meg fogja tenni a szükséges lépéseket az ügyben. Harri Vuorenpaa, a párt főtitkára az X közösségi oldalon, míg Riikka Purra, a párt elnöke az YLE rádiónak nyilatkozva is megerősítette az eset komolyságát.