Új raktár a Liszt Ferenc repülőtér szomszédságában

A VGP ingatlanfejlesztő cég átadott egy új, 7531 négyzetméteres raktárat és egy 1001 négyzetméteres irodát a Coopervision kontaktlencsegyártó részére az Aerozone ipari parkban.

Az Aerozone ipari park Üllő és Vecsés határán helyezkedik el, közvetlenül a Liszt Ferenc repülőtér mellett. Jelenleg három bérlővel működik, és a VGP már 85 000 m² területet adott bérbe a parkban. A cég további 40 000 m² terület fejlesztésén dolgozik, és minden új építési projektjénél a BREEAM környezetvédelmi tanúsítvány megszerzését tűzte ki célul.

Azonban a K-Monitor, a Transparency International Magyarország és az Átlátszó által 2019-ben meghirdetett Ez a Minimum! átláthatósági program eredményeinek idei értékelésében Vecsés és Üllő önkormányzatai átláthatósági mutatója a legrosszabbak között szerepel. A vizsgált települések közül Vecsés döntéshozatali átláthatósága értékelhetetlen (12 pont), míg Üllő önkormányzati honlapja is elégtelen minősítést kapott (19 pont). A többi, átlag (26 pont) alatt teljesítő önkormányzat sem büszkélkedhet az elért eredményével, mert a legfontosabb közérdekű adatok nem, vagy csak részben érhetőek el az adott település honlapján.

A K-Monitorral együttműködő helyi civil szervezetek a Civil Kollégium Alapítvány kezdeményezésében létrejött CKA Pest megyei Civil Térségi Hálózat tagjai. Az Ez a minimum! programban az adott település egyik helyben működő civil szervezete végezte az értékelést, ezt pedig egy másik település hasonló civil szervezete ellenőrizte.

A projekt célja az volt, hogy a június 9-ei önkormányzati választásokig átlátható és jól használható települési honlapokon tájékozódhassanak az ott élők a testület munkájáról. A megkeresésre végül hat település esetében jött válasz: Diósd, Gyál, Nagymaros, Páty, Szentendre és Verőce önkormányzata kisebb-nagyobb módosításokat hajtott végre a honlapján, és naprakészebbé tette az adatokat. A hiányok pótlása azonban nem lett teljes, ezt tükrözik a második értékelés során adott pontszámok.

A közzétételi adatok hiányossága magyarázható nemtörődömséggel, kényelmességgel – de gyaníthatóan azzal is, hogy bizonyos információkat az önkormányzatok szándékosan igyekeznek eltitkolni. Vélhetően az állampolgárok többsége sincs tisztában azzal, hogy milyen adatok megismerhetőségéhez van joga, és mit kérhet számon a választott képviselőin.

Viszont a projekt eredményeinek ismertetése és a vizsgálatban résztvevő civil szervezetek tájékoztatója munkája a jövőben segítheti a helyi lakosokat abban, hogy elvárják, sőt kikényszerítsék az önkormányzatok átláthatóbb működését.