Trump: Alig várom, hogy újra együtt dolgozhassak Viktor Orbánnal, amikor én leszek az Egyesült Államok elnöke

Donald Trump korábbi évekhez hasonlóan idén is videóüzenetben szólt a CPAC Hungary konferencia második napjának résztvevőihez. Az egy perces és fél perces videóban az Egyesült Államok volt elnöke az "epikus küzdelemről" beszélt, amelynek célja nemzetek felszabadítása azoktól a baljós erőktől, amelyek meg akarják semmisíteni őket, elvenni a kultúrájukat, szuverenitásukat és életmódjukat.

Trump büszkeségét fejezte ki, hogy elnökként együtt dolgozhatott Viktor Orbánnal, akit nagyszerű embernek tart. A volt elnök elmondta, hogy mindketten sikeresen kezelték az illegális bevándorlást, munkahelyeket teremtettek és megvédették nemzeteik hagyományait.

"Alig várom, hogy újra szorosan együtt dolgozhassak Orbán Viktor miniszterelnökkel, amikor leteszem az esküt az Egyesült Államok 47. elnökeként" - jelentette ki optimistán a Republikánus Párt elnökjelöltje.

Trump beszédét azzal zárta, hogy:

"Amíg hűek maradunk elveinkhez és rettenthetetlenek vagyunk értékeink védelmében, mi konzervatívok megnyerjük a csatát civilizációnk megvédéséért a kommunisták, marxisták és fasiszták ellen."

A CPAC Hungary szervezője, az Alapjogokért Központ, tavaly személyes meghívást küldött Donald Trumpnak, de ő nem jött el Budapestre. A volt elnök az elmúlt két évben csak videóüzenetet küldött a konferenciára.

Idén legalább van egy jó oka annak, hogy személyesen nem tudott megjelenni Budapesten: a volt elnök jelenleg napjait egy New York-i bíróságon tölti, ahol múlt héten kezdődött egy per ellene, miután megpróbálta eltitkolni, hogy 2016-os elnöki kampány során hallgatási pénzt fizetett egy pornószínésznőnek.

Tavaly Trump a globalisták és kommunisták elleni történelmi küzdelemről beszélt, előtte pedig arról, hogy Viktor Orbán "nagyszerű vezető és igazi úriember", és hogy a világ legnagyobb problémája a szocializmus és a kommunizmus.

Az idei konferencia első napján Orbán Viktor miniszterelnök nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország jogállam, mert – ahogy fogalmazott – még ha akarna sem mondhatná meg egy magyar bíróságnak, mi a helyes teendő. Sőt, még ha meg is tenné, ők az ellenkezőjét döntenék.

A miniszterelnökön kívül Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti csoportjának vezetője, és Nagy Márton, a nemzetgazdasági miniszter is felszólalt az első napon. Az előbbi a szuverenisták és globalisták közötti küzdelemről, az utóbbi Kína elleni védővámokról osztotta meg véleményét.

A második napon Trump videóüzenetét követően Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Morawiecki Mateusz, a lengyel miniszterelnök és Santorum Rick, a republikánus elnökjelölti előválasztás korábbi jelöltje tartott beszédet. Morawiecki az Európai Uniót egy hanyatló Rómához hasonlította és a védelemről, valamint a jóléti kiadások fontosságáról beszélt. Santorum a "woke lattékról", a baloldali iskolákról és egyetemekről, amelyek átnevelik a konzervatívok gyermekeit, a vallás és a konzervatív értékek fontosságáról beszélt, és arra szólította fel a konzervatívokat, hogy "tegyenek valamit, amit a baloldal soha nem fog: gyerekeket vállalni".

Mi az a CPAC Hungary?

Idén harmadik alkalommal rendezik meg a CPAC Hungary-t, az amerikai Republikánus Párt (jobb) szárnyának éves CPAC szuperkonferenciájának magyarországi kiadását április 25. és 26. között Budapesten. Eddig minden alkalommal Orbán Viktor miniszterelnök volt a fő előadó. A jobboldali konferenciát, mint az előző években, az Alapjogokért Központ szervezi, amelyet bőségesen finanszíroznak közpénzből.

A CPAC eredetileg az amerikai jobboldal éves gyűlése volt a 1970-es években, az első európai fórumot, a CPAC Hungary-t az Alapjogokért Központ szervezte meg 2022-ben. A program bejelentése szerint a CPAC Hungary-n "a világ néhány legkiemelkedőbb jobboldali vezetője, tudósa és befolyásolója vesz részt". Ez azonban nem így van, mivel az Alapjogokért Központnak sem idén, sem az előző években nem sikerült egyetlen vezető amerikai vagy nyugat-európai politikust sem Budapestre hoznia. Tavaly Donald Trump és a másik "nagy név", a műsorvezető Tucker Carlson is csak előre felvett videóüzenetekkel köszöntötte a résztvevőket.

Ha gyors, pontos és pártatlan híreket szeretne kapni Magyarországról, iratkozzon fel a Telex angol nyelvű hírlevelére!