Skót kormányválság: Humza Yousaf a bizalmatlansági szavazás szélén

A Skót Nemzeti Párt és a Zöld Párt közötti koalíció összeomlása után Humza Yousaf skót első miniszter pozíciója került veszélybe, és a következő napokban akár le is mondhat.

A BBC beszámolója szerint a skót parlament a jövő héten megvonhatja a bizalmat Humza Yousaf első minisztertől, miután a Skót Nemzeti Párt (SNP) és a zöldek alkotta kormánykoalíció összeomlott. Yousaf, aki 2021 óta vezeti a koalíciót, nem tervezi a lemondást, annak ellenére, hogy a zöldek több kormányzati lépés ellen is felléptek, így például a 2030-as klímacélok eltörlése és a pubertásblokkolók alkalmazásának felfüggesztése miatt, amelyeket a nemet váltani szándékozó 18 év alatti fiatalok kaphattak volna.

A zöldek elnöke szerint a koalíció felbomlása a jövő generációinak elárulását jelenti. A kormányzati válság tovább mélyült, amikor a konzervatívok bejelentették, hogy bizalmatlansági indítványt fognak kezdeményezni Yousaf ellen, amit a zöldek mellett a munkáspárt és a liberális demokraták is támogatni fognak. Az indítvány elfogadása nem jelenti azonnali menesztését, de nehéz elképzelni, hogy Yousaf ne mondjon le, ha a parlament elveszíti benne a bizalmat.

Az SNP-nek egyetlen szavazatra van szüksége az első miniszter túléléséhez, amit egy dezertált párttársuktól kaphatnak meg. Ash Regan, aki az Alba Pártba ült át, és akit Yousaf legyőzött a pártelnöki pozícióért folytatott küzdelemben, azt nyilatkozta, hogy támogatná Yousafot, ha a skót függetlenség ügyét ismét előtérbe helyeznék, és megvédenék a "nők és gyermekek méltóságát, biztonságát és jogait" – ez utóbbi a jogi nemváltás körüli vitára utal, ami miatt Regan elhagyta az SNP-t.

Yousaf azonban bizakodó, és kijelentette, hogy biztos benne, hogy a következő választások idején is ő áll majd pártja élén, és kisebbségben kormányozna, a többi párttal egyes ügyekben való egyeztetés formájában.