Ukrajnában kinyílt Pandora szelencéje

Az ukránok védtelenül hagyták Ocseretne falut, amit az oroszok gyorsan kihasználtak és elfoglalták. Az ukrán parancsnokság sürgősen visszaküldte a térségbe a 47. dandárt, a kevésbé harcra alkalmas 100. dandárral kiegészítve, de a falu már elveszett. Elemzők szerint ez a hiba azt jelzi, hogy az ukránok fáradnak, és egyre kevesebb bevethető, kompetens egységük van az oroszokkal szemben.

Az Avgyijivkától nyugatra található frontvonalon az orosz drónok és felderítők üres ukrán lövészárkokat észleltek, amelyeket korábban az ukrán hadsereg elit 47. gépesített dandárjának katonái láttak el. Az orosz 30. motoros lövészdandár kihasználta az alkalmat, több kilométert haladt előre, és elfoglalta Ocseretne nagy részét, valamint potenciálisan a délre fekvő Novobahmutyivka falut is.

Az orosz előrenyomulás a leggyorsabb volt az elmúlt hónapokban, és veszélyezteti Ukrajna Avgyijivkától nyugatra húzódó védelmi vonalát, amely hónapok óta állta a sarat, de most mély rés tátong rajta.

A Deep State ukrán elemzőcsoport szerint "Pandora szelencéje kinyílt", és a Forbes elemzése szerint az ukrán parancsnokok rémülten reagáltak, amikor a kevésbé alkalmas 100. gépesített dandárt vezényelték a résbe.

Senki nem hibás vagy mindenki hibája?

A 47. gépesített dandár nem hibás az ocseretnei összeomlásért, hiszen parancsot követtek, hogy vonuljanak ki a hátországba pihenni. A 115. gépesített dandárnak kellett volna átvennie a helyüket, de valami rosszul sült el. Mikola Melnyik, a 47. dandár századparancsnoka szerint "bizonyos egységek egyszerűen elb*szták".

A 115. dandár kudarca után az ukrán parancsnokság sürgősen visszaküldte a 47. dandárt, és a 100. dandárt is a frontvonalhoz. A 67. dandár korábbi összeomlása után, amelyet belső viszály okozott, a 100. dandár került bevetésre.

A 100. gépesített dandár

A 100. gépesített dandár, amely egy korábbi területi egység volt, március végén került az aktív hadseregbe. Bár a dandár nem tapasztalatlan, nincs nehéz felszerelése, mint az elit egységeknek. Ennek ellenére a 100. dandár keményen harcolt, és megállította az orosz 30. motoros lövészdandár előrenyomulását Prohresz falu felé.

Mi lesz most?

Az ukrán csapatok jelenleg "tartják állásaikat a falu nyugati részén, és fenntartják a tűzuralmat a falu déli része felett". Az ukrán tartalékok szűkössége miatt a 100. dandárt kellett bevetni. Az oroszok tartalékban tartanak egy egész harckocsihadosztályt, a 90. hadosztályt, és ha ez beavatkozik, az orosz behatolás áttöréssé szélesedhet.

Az Egyesült Államok 1 milliárd dollárnyi friss lőszert küldött Ukrajnának, amelyre az ukrán dandároknak, különösen a 100. gépesített dandárnak, nagy szüksége van.