Nancy Gonzales, a világsztárok táskatervezője börtönbüntetésre ítélve

Nancy Gonzales, aki félárvaként kezdte pályafutását, és a luxuskiegészítők piacán vált ismertté, tizennyolc hónap börtönbüntetésre ítélték. A vádak szerint csempészhálózatot épített ki, hogy termékeit az Egyesült Államokba szállíthassa, és bár figyelmeztették a törvények betartására, rossz döntéseket hozott.

Nancy Gonzalez, aki egyszerű körülmények között nőtt fel, a divatvilág csúcsára tört, és termékeit olyan hírességek viselték, mint Salma Hayek és Anne Hathaway. A luxuskiegészítők a legnagyobb üzletekben is kaphatók voltak, és még a Metropolitan Művészeti Múzeumban is kiállították őket. A kolumbiai származású tervezőt végül 2022 júliusában tartóztatták le, és bűnösnek vallotta magát az Egyesült Államokban történő illegális csempészés miatt.

A bíróság enyhébb ítéletet hozott, mint amit az ügyészség kért, figyelembe véve a Kolumbiában töltött időt. Gonzalez június elején kezdi meg büntetését, addig lánya otthonában marad.

Gonzalez ügyvédje, Sam Rabin szerint a döntés tönkretette ügyfelét, aki vállalkozásával sok család megélhetését biztosította. A tervező karrierje 1998-ban vett fordulatot, amikor táskakollekcióját a Bergdorf Goodman luxusüzlet kezdte árulni.

A vállalat sikerei ellenére a pandémia előtt is sokan dolgoztak Gonzalesnek, és az alkalmazottak jelentős része helyi nő volt. Az ügyvédjei szerint Gonzales példaként állította be magát, hogy a nők, különösen a kisebbségi nők is elérhetik álmaikat.

A vádak szerint Gonzales 2016 és 2019 között családtagokat, barátokat és alkalmazottakat fizetett le, hogy krokodil- és kígyóbőrből készült táskákat csempésszenek az Egyesült Államokba. Az ügyészség szerint a csempészett áruk értéke akár kétmillió dollár is lehetett, míg az ügyvédek szerint a termékek darabonként csak 140 dollárba kerültek.

Az ügyvédek azt állítják, hogy a kereskedelmi forgalomba került termékek rendelkeztek a megfelelő dokumentációval, és a felhasznált bőrök fogságban tenyésztett állatoktól származtak. Gonzales már csődbe ment, és alkalmazottai munkanélküliek lettek, és a bírói döntés értelmében három évig nem foglalkozhatnak vadállatokkal kapcsolatos termékek forgalmazásával.

Az egzotikus bőrök piaca továbbra is jelentős, a Bain & Company szerint 2023-ban akár 1,5 billió eurós forgalmat is generálhatnak. A luxustermékek között kiemelkedően drágák ezek a kiegészítők, és a Sotheby’s aukciósházán egy Hermès táskát 450 000 dollárért adtak el. A divatiparban vita folyik arról, hogy teljesen be kellene-e tiltani az egzotikus bőrök használatát, vagy szigorú szabályozás mellett megmaradhat ez az iparág.