Mesterséges intelligencia azonosíthatja a politikai beállítottságot az arc alapján

Egy friss kutatás szerint a mesterséges intelligencia képes lehet azonosítani az emberek politikai irányultságát csupán az arcuk elemzésével. A Stanford Egyetem kutatói által végzett tanulmányban az arcfelismerő technológia és az MI kombinációját használták fel a politikai orientáció meghatározására.

A Stanford Egyetem üzleti iskolájának pszichológusai által készített tanulmány az American Psychologist folyóiratban jelent meg. A kutatók szerint a liberálisok és a konzervatívok arcvonásai közötti eltéréseket a mesterséges intelligencia is képes felismerni. A tanulmányban részt vevő 591 személy először egy politikai kérdőívet töltött ki, amelynek segítségével a kutatók betekintést nyertek a résztvevők politikai nézeteibe.

A politikai beállítottság meghatározásához az MI-nek csupán a résztvevők kifejezéstelen arcát kellett elemeznie. A kutatás során az MI nagy pontossággal tudta azonosítani a résztvevők politikai orientációját, és az eredmények még pontosabbak lettek, amikor a technológia olyan további információkat is figyelembe vett, mint a nem, az életkor és az etnikai hovatartozás.

A kísérlet előtt a kutatók elemezték a legliberálisabb és legkonzervatívabb személyek arcvonalait, és ezeket a megállapításokat felhasználták az elemzés során. Az így létrehozott adatbázisban az arcokat különböző kategóriákba sorolták, és ezt az adatbázist használták az MI tesztelésére.

A kutatás eredményei nem csupán érdekességet jelentenek, hanem felvetik a biometrikus megfigyelés és a politikai üzenetek célzott kiszolgáltatásának veszélyeit is. A kutatók szerint aggodalomra ad okot, hogy az MI képes lehet azonosítani az emberek politikai irányultságát akár egyetlen fotó alapján is.