Magyar Péter tüntetése és a fővárosi közlekedés változásai

Péntek délután és szombaton is jelentős változások lesznek a budapesti közlekedésben Magyar Péter tüntetése miatt, többek között a Lánchidat és a Széchenyi István teret is lezárják.

Pénteken délután öt órától kezdődően Magyar Péter, a Tisztelet és Szabadság Párt (Tisza Párt) alelnöke által szervezett tüntetés zajlik a Belügyminisztérium budapesti épületénél, ami jelentős tömeget vonzhat, ezáltal a közlekedési rend is átalakul a környéken. A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint a demonstráció miatt pénteken 17 és 20 óra között, szombaton pedig 16 és 19 óra között nem lehet majd közlekedni a Széchenyi István téren, a Lánchidon és a József Attila utcán.

A közlekedési korlátozások érintik több buszjáratot is. A 16-os, a 105-ös, a 178-as, a 210-es, a 210B és a 216-os autóbuszok mindkét irányban az Erzsébet hídon keresztül fognak közlekedni. A József Attila utca lezárása miatt a 15-ös busz a Boráros tér felé kerülő útvonalon közlekedik, míg a 9-es busz csak a Báthory utca, a Bajcsy-Zsilinszky út és az Astoria megállóhelyek között áll meg.

Szombaton várhatóan csak a Széchenyi István teret zárják le, és ekkor a fent említett buszjáratok csak Buda felé közlekednek az Erzsébet hídon át, míg Pest irányába az Erzsébet téren állnak meg.

Magyar Péter először március 15-én hívta utcára az embereket Budapesten, akkor az Andrássy úton tartott zászlóbontást, a Talpra Magyarok Közösségének létrehozása mellett pártalapítást bejelentve. Ezt követően a második ügyészségi meghallgatásának napján, az ígért hangfelvétel közzététele után, március 26-án, majd legközelebb április 6-án szervezett demonstrációt – utóbbin a lakmusz.hu becslése szerint több mint 100 ezren gyűltek össze a Kossuth Lajos téren és a környező utcákban.

A rendezvényen anyák napjára, azaz május 5-ére újabb tüntetést hirdetett, amiről azóta kiderült, hogy nem Budapesten, hanem Debrecenben lesz majd. Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke tuskóságnak nevezte, hogy a Tisza Párt alelnöke éppen anyák napjára szervezett tüntetést. Mint mondta, Magyar Péter helyében inkább venne egy csokor virágot a volt feleségének, Varga Juditnak, mert bármi történt, csak „szült neki három gyermeket”.

A hvg.hu munkatársai a helyszínről tudósítanak majd a pénteki tüntetésről, így részletes információk válnak elérhetővé az eseményekről.