Elképesztő átalakítás: luxusotthon egy középkori templomban

Egyedülálló lehetőség nyílt meg az extrém ingatlanvadászok előtt: Angliában, egy középkori templomot alakítottak át luxusotthonná, melynek ára 1,2 millió font, azaz körülbelül 550 millió forint.

A Clay Coton festői falucskájában megbújó Szent András kőtemplom a 12. században épült, de már régóta nem tölti be eredeti funkcióját. A lebontás veszélye fenyegette, azonban a templom megmenekült a pusztulástól, és családi otthonként kapott új életet, miközben megőrizte jellegzetes, eredeti vonásait.

Az újjászületett épületben négy hálószoba, több fürdőszoba, egy tágas konyha és nappali található, így a kényelem minden igényét kielégíti. Azonban azok számára, akik esetleg egy kerti medencére vágynának, csalódást kell okoznunk: a luxusotthonhoz csupán egy saját temető tartozik, ami első hallásra talán kissé groteszknek tűnhet, de ez az ingatlan egyik különleges "ajándéka".

Egy másik angliai esetben, South Poortonban, egy ház felújítása során a padló alatt rejtőző 16-17. századi pénzek kerültek elő, melyeket a Duke’s Auctions árverésén az eredetileg becsült érték kétszereséért, 60 ezer fontért, azaz nagyjából 27,5 millió forintért sikerült elárverezni. A ház tulajdonosai, Robert és Becky Fooks a meglepetésként előkerült kincsből törleszteni tudják jelzáloghitelüket. A férj 2019 októberében talált rá az érmékkel teli cserépedényre, amikor a döngölt padlót csákánnyal dolgozta fel. A British Museum szakértői szerint az érméket az angol polgárháború (1642-1651) elején rejtette el egy földtulajdonos, hogy megóvja vagyonát a zavaros időszakban. Az árverésen a legértékesebb darab, egy I. Károly király korából származó aranykorona, 5000 fontért kelt el, ami jóval meghaladta az eredeti 2000 fontos becsült értéket.