Hogyan szavazhatunk más településen vagy külföldön a június 9-i választáson

Amennyiben június 9-én nem tartózkodunk lakóhelyünkön, de szeretnénk élni szavazati jogunkkal, akkor figyelni kell a határidőkre és az átjelentkezési lehetőségekre. Az önkormányzati és az EP-választásokra vonatkozóan több opció is rendelkezésre áll, attól függően, hogy hol vagyunk aznap.

A választópolgárok április 20-ig megkapták a választási irodák értesítőit, amelyek információt nyújtottak arról, hogy hol kell szavazniuk, ha élni kívánnak a szavazati jogukkal. Azonban lehetőség van arra, hogy más településen vagy akár külföldön is szavazzanak, amennyiben bizonyos feltételek teljesülnek.

A vidéki egyetemisták és a tartózkodási hely szerinti szavazás

Azok, akiknek van tartózkodási címük a bejelentett állandó lakcímük mellett, az adott településen is szavazhatnak, de ezt május 31-ig kell kérvényezniük. Ezt online, ügyfélkapus azonosítás után, vagy személyesen bármelyik helyi választási bizottságnál megtehetik. Fontos, hogy a tartózkodási címet már a választás kitűzése előtti 30. napon be kell jelenteni.

Azok esete, akik más településen lesznek a választás napján

Sokan lehetnek olyan helyzetben, hogy a választás napján nem az állandó vagy tartózkodási címük szerinti településen tartózkodnak. Ebben az esetben is május 31-ig kell jelezniük az átjelentkezési szándékukat. Azonban fontos tudni, hogy így csak az EP-választáson lehet részt venni, az önkormányzati választáson már nem.

A külföldön élő magyar állampolgárok szavazása

A külföldön élő, de magyarországi állandó lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok május 31-ig kérhetik felvételüket a külföldi névjegyzékbe. Ezt követően június 9-én személyesen kell megjelenniük a külképviselet által kijelölt szavazóhelyen. A külföldi névjegyzékbe az is felvehető, aki az adott hétvégét külföldön tölti.

A Magyarországon élő külföldiek szavazati jogai

Az EU-s országok állampolgárai, akik Magyarországon élnek, szavazhatnak az önkormányzati választáson. Az EP-választáson pedig akkor vehetnek részt, ha külön kérik a magyarországi pártok listájára való szavazást. Ebben az esetben nem szavazhatnak saját hazájuk pártjaira.

A külhoni magyarok szavazása

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező, de magyar állampolgárságú személyek május 15-ig kérhetik a postai úton történő szavazást az EP-választáson. Ők az önkormányzati választáson nem vehetnek részt.

: (article-1)