Állatkerti korallok a hollandiai akváriumokban

Hollandiai állatkertben tenyésztett korallokat telepítettek az akváriumokban található korallzátonyokba, az AP beszámolója szerint. A globális korallzátonyok pusztulása miatt a szakértők különféle módszerekkel próbálják megóvni őket, ez a módszer is ezen erőfeszítések része.

A korallok világszerte hatalmas veszélyben vannak, mivel az óceánok emelkedő hőmérséklete károsan érinti őket, ami fehéredésükhöz vezet. Ezek a tengeri élőlények kulcsfontosságúak a biodiverzitás szempontjából, hiszen a tengeri állatok közel negyedének biztosítanak otthont.

Egy természetvédelmi szervezet célul tűzte ki, hogy létrehoz egy "bankot", amely tenyésztett korallokat tartalmaz, és ezekkel később újra lehetne népesíteni a természetes zátonyokat.

Bár ez a projekt önmagában nem képes megállítani a klímaváltozás negatív hatásait, részét képezheti egy átfogóbb megoldásnak.

A holland állatkert 2022 óta foglalkozik a korallok tenyésztésével, és a mostani telepítést búvárok végezték. A tenyésztett korallok egy része vadonból származik, míg a többségüket más állatkertekből szerezték be. A cél az, hogy a tenyésztett korallokkal hosszú távon a természetes zátonyokat is sikerüljön újranépesíteni.

Terry Hughes, az ausztráliai Nagy-korallzátony szakértője szerint azonban a klímaváltozás hatásainak csökkentésére és a károk minimalizálására kellene koncentrálni, mivel véleménye szerint az akváriumokban tenyésztett korallokkal nem pótolhatók a természetes ökoszisztémák.