Haiti átmeneti kormánya a stabilitás útján

Haiti átmeneti tanácsa csütörtökön hivatalosan is megalakult, Ariel Henry korábbi miniszterelnök lemondását követően, azzal a céllal, hogy véget vessenek a karibi szigetországot sújtó erőszaknak és káosznak.

Michel Patrick Boisvert, aki korábban pénzügyminiszterként tevékenykedett, átmeneti miniszterelnökként veszi át a hatalmat, amíg az átmeneti tanács ki nem nevezi az új kormányfőt, a kabinet tagjait és az ideiglenes választási tanácsot, amely a választások előkészítéséért felel majd.

Regine Abraham, a tanács egyik tagja szerint a testület elsősorban a biztonság helyreállítására, az alkotmányreformról szóló társadalmi párbeszédre, a választások előkészítésére, az igazságszolgáltatás újjáépítésére és a gazdaság megerősítésére fog koncentrálni.

Abraham a Reutersnek nyilatkozva kijelentette, hogy az intézmények teljes összeomlását és a kormány kudarcát tapasztalják, miközben a főváros, Port-au-Prince lakóit szinte túszként tartják a bandák.

A lakosság egyre inkább felismeri, hogy sürgősen szükség van egy határozott vezetésre, amely kivezeti őket a kétségbeesés és a pusztulás spiráljából.

A helyi média a tanács beiktatásának napján is házak felgyújtásáról és lövöldözésekről számolt be a főváros központjában, és fotókat, valamint videókat is közzétettek a Port-au-Prince fölé emelkedő sűrű füstoszlopokról és a menekülő helyiekről.

A fegyveres bandák évek óta törekednek arra, hogy kiterjesszék befolyásukat a fővárosra és megbuktassák Henryt, aki a múlt hónapban mondott le. Azóta a bandák szélesebb körű „forradalomra” szólítanak fel.

Jimmy „Barbeque” Cherizier bandavezér már figyelmeztette az átmeneti tanács tagjait, hogy „készüljenek fel”. A hétvégén közösségi médiában terjedt hangfelvételeken Cherizier arra utasítja katonáit, hogy gyújtsanak fel házakat Delmasban, a főváros elszegényedett részén.

Az átmeneti kormány mandátuma 2026 februárjáig tart, és nem meghosszabbítható. Az új miniszterelnök vagy a tanácselnök kinevezésének időpontját még nem tűzték ki.